Duizenden betogers tegen Pegida in Duitsland
Foto: AFP

Enkele duizenden betogers zijn maandag de straat opgekomen in verschillende Duitse steden om te protesteren tegen de anti-islamiseringsbeweging Pegida. In Dresden, nochtans het bolwerk van Pegida, kwamen er enkele tienduizenden toeschouwers naar een groot concert ‘voor een open samenleving’.

Lokale afgeleiden van Pegida riepen op hun beurt aanhangers op om actie te voeren in verschillende steden. Maar hun oproep kende minder navolging, wat volgens sommigen wijst op de problemen om voet aan grond te krijgen op andere plaatsen dan Dresden.

In Bremen telde het Duitse persagentschap DPA zevenduizend betogers voor een ‘open en tolerante samenleving’, in Karlsruhe een duizendtal. De lokale politie van Frankfurt meldde op Twitter een honderdtal Pegida-betogers, tegen 4.500 tegenbetogers. In Berlijn lokte ‘Bärgida’ 550 personen, bericht de krant Berliner Zeitung. Nog volgens de krant daagden er een duizendtal tegenbetogers op.

In Dresden ten slotte woonden enkele tienduizenden toeschouwers een concert bij voor een ‘open en veelkleurige’ stad, voor de Frauenkirche. Een dag eerder waren 17.000 personen op straat gekomen. Dat cijfer ligt wel gevoelig lager dan dat van de betoging op 12 januari, waaraan 25.000 demonstranten deelnamen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig