Belgische gezondheidszorg zesde in Europa
Foto: VUM

België heeft het op vijf na beste gezondheidssysteem in Europa, als het op klantvriendelijkheid aankomt. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI), een jaarlijkse ranglijst van de gezondheidszorgsystemen van 36 Europese landen, plus Schotland. Ook vorig jaar stond België op de zesde plaats.

Het Belgische gezondheidszorgsysteem wordt onder meer geprezen omdat het, samen met Zwitserland, de kortste wachtlijsten van Europa heeft.

“Het Belgische zorgsysteem is vrijgevig en gericht op service. België lijkt op de goede weg te zijn met verbeteringen in de patiëntenrechten en -behandeling”, zo luidt het in een mededeling van het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse (HCP).

Toch krijgt België in het rapport de aanbeveling om nog heel wat zaken te verbeteren. Onder meer op het vlak van preventie kan nog vooruitgang worden geboekt. “Het aantal rokers is nog te hoog en er is te weinig aandacht voor lichamelijke opvoeding op scholen”, klinkt het verder.

Daarnaast wordt ook het hoge antibioticagebruik in ons land aan de kaak gesteld. “Gebruikersvriendelijk moet niet betekenen dat iedereen maar een recept kan halen met het risico dat er een permanente resistentie tegen antibiotica ontstaat.”

Nederland prijkt op kop in de rangschikking, met 898 punten op een maximum van 1.000.

Ook Zwitserland (855 punten), Noorwegen (851), Finland (846) en Denemarken (836) gaan België (820) nog vooraf.

De situatie is het slechtst in Bosnië-Herzegovina (420) en Roemenië (453).

Deze rangorde gaat niet echt over de pure kwaliteit van de zorg, maar over de klant- en patiëntvriendelijkheid. Andere rangordes op basis van de resultaten - overlevingskansen na bepaalde ingrepen - zijn kritischer voor ons land.

Deze rangorde werkt met federale cijfers, ofschoon er flinke verschillen zijn tussen de deelstaten.