Gezelschapsspelletjes zijn terug van nooit weggeweest
Small World Foto: rr

Spelletjes zitten in de lift. Dan hebben we het niet over computer games of de pokergekte van het voorbije decennium, maar over klassiek bord- en gezelschapsspelletjes. Dat soort met pionnen, dobbelstenen, kaarten en mensen rond een tafel. Deze spelletjes zijn de moeite om in huis te halen.

Het aantal gespecialiseerde en onafhankelijke producenten en winkels neemt toe, evenals het aanbod dat gediversifieerder lijkt dan ooit. Bovendien zijn de spelletjesclubs aan een opmars bezig. Je ziet ook speciale edities, zoals verjaardagedities en luxe uitvoeringen, verschijnen. Een teken dat er een markt voor is en dat er middelen voor zijn. Middelen die afkomstig zijn van een verhoogde verkoop. Misschien valt dit niet toevallig samen met de leegloop die beleggingsclubs hebben gekend sinds 2008?

In tijden van crisis trekken spelletjes, vertier en gokken aan. Maar misschien willen mensen in een wereld die niet meer los te denken is van sociale media gewoon terug meer echt sociaal contact.

Spelletjes zijn misschien wel terug van nooit weggeweest. Maar dan toch wel in een nieuw en ruimer jasje. Waar van oudsher vooral dobbelstenen de loop van een spel stuurden, lijkt nu meer en meer aandacht te zijn voor strategie. Hier volgt een greep uit het aanbod:

1. Small World en Small World Underground

Een risk-achtig concept, maar zonder klassieke dobbelstenen, waarbij je met verschillende rassen speelt en elkaar van de te kleine kaart probeert af te duwen. Beide versies zijn afzonderlijk te spelen met 2 tot 5 spelers. Er bestaat een uitbreidingskaart die meteen beide dozen speelbaar maakt voor 6 spelers. Zeer simpele spelregels en zeker ook door kinderen te spelen.

Klik hier voor meer informatie.

2. Ticket to Ride

Ticket to Ride is van dezelfde producent en is ondertussen een inslaand succes. Het spel ging al miljoenen keren over de toonbank. Met treinstelletjes moet je willekeurig gekozen routes op een grote spoorwegkaart zien af te werken. Alleen willen ook alle andere spelers dezelfde spoorwegverbindingen gebruiken voor het afwerken van hun eigen routes. Er bestaan heel wat verschillende kaarten maar de Europe editie heeft een paar leuke extra’s in de spelregels. Zeer eenvoudig te spelen en kinderen houden er meteen van.

Klik hier voor meer informatie.

3. Hoogspanning

In Hoogspanning, een logistiek spel voor 2 tot 6 spelers, beheer je energiecentrales van verschillende types en probeer je daarmee zoveel mogelijk huizen van energie te voorzien. De resources zijn echter schaars en worden duurder als er meer vraag naar is. Kijken waar anderen investeren en tegendraads durven zijn is daarom de boodschap. Een tip hier is de aanschaf van de luxe editie. Naast de luxe in de uitvoering van de spelonderdelen, koop je er meteen ook twee kaarten voor die meteen gans Europa en Noord Amerika afbeelden. In de oorspronkelijke versie was dat enkel Duitsland.

Klik hier voor meer informatie.

4. De Kolonisten van Catan

Ondertussen al bijna een klassieker met heel wat uitbreidingen voor handen. Waar het oorspronkelijk spel voor 2 tot 4 spelers was, kun je het tegenwoordig uitbreiden naar, of meteen kopen voor, 2 tot 6 spelers. Bedoeling is het uitbreiden van je dorpen en steden door middel van het verwerven van allerlei grondstoffen. De opbrengst van elke tegel hangt evenwel af van de ogen die op de geworpen dobbelstenen verschijnen. Niet alle tegels zijn daarom even interessant qua opbrengst. Gegeven het feit dat je enkel opbrengst kunt hebben waar je gebouwd hebt, maakt dit het spel bijzonder tactisch ondanks de dobbelstenen. Steden en ridders is tevens een zeer leuke uitbreiding.

Klik hier voor meer informatie.

5. Machiavelli

Machiavelli is een tof rollenspel voor 2 tot 6 spelers dat zeer eenvoudige spelregels kent. Elke ronde speel je een andere rol met z’n eigen sterktes en zwaktes. Zo heb je een moordenaar, een dief maar ook een priester, bouwmeester en koning. Verrassend tactisch gegeven de wel zeer eenvoudige spelregels. Er is een uitbreiding voor die minder de moeite is (enkel wat nieuwe actiekaarten), maar ook een tweede versie met andere personages die voor een aangename afwisseling zorgt.

Klik hier voor meer informatie.

6. Het dorp

Het recente Het dorp is toch al een complexer spel maar met enkele unieke spelconcepten. Het helpt als je het eerst eens kunt spelen met mensen die de spelregels al kennen. In een middeleeuws dorp probeer je te winnen door zoveel mogelijk in de analen van het dorp te worden vermeld door je verwezenlijkingen in verschillende ambachten en stielen. Ook de uitbreidingen De Herberg en de Haven zijn leuk. Hoewel De Herberg interessanter is omdat het ook meteen je basisspel uitbreidt van maximaal 4 naar 5 spelers.

Klik hier voor meer informatie.

7. Terra Mystica

Kolonisten op steroïden zou je kunnen zeggen. Niet meteen voor beginners en vrij complex in spelregels, concepten en attributen. Maar eenmaal je het onder de knie hebt bekijk je Monopoly of Risk wellicht nooit meer.

Klik hier voor meer informatie.

8. Medieval Academy

Medieval Academy, een eerste titel van een Franse nieuwkomer in de spelindustrie, charmeert vanaf de eerste keer dat je het speelt. Waarschijnlijk het eenvoudigste spel hier vermeld, maar desondanks ongemeen tactisch. Je kunt het spel niet winnen zonder een oog te houden op elke actie van alle andere spelers. Een absolute aanrader al wordt je het iets sneller beu als je het verschillende keren na elkaar speelt. Elk spel heeft slechts 6 beurten. Ideaal als opvullertje voor een verloren uurtje dus.

Klik hier voor meer informatie.

9. King of Tokyo en King of New York

King of Tokyo en z’n iets complexere maar leukere opvolger King of New York zijn op hun beurt relatieve nieuwkomers en breken met zowat alle klassieke spelconcepten vervat in bovenstaande spellen. Met een handvol specifieke dobbelstenen die je tot drie keer toe mag gooien (en je houdt onderweg de geworpen dobbelstenen die voor je gunstig zijn), en een pak actiekaarten om je spel kracht bij te zetten, probeer je anderen zoveel mogelijk schade toe te brengen zodat ze hun worpen niet kunnen gebruiken om overwinningspunten te scoren terwijl ze schade moeten repareren.

Klik hier voor meer informatie over King of Tokyo en hier voor meer informatie over King of New York.

Dirk Vandycke is lid van de Oostendse spelletjesclub Spellebeen.