Zonen Moebarak vrijgelaten
De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken kondigt de vrijlating van Moebaraks zonen aan op een persconferentie. Foto: AP

De twee gevangen zonen van de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak zijn maandag vrijgelaten. Dat gebeurt een dag na de herdenking van de opstand tegen Moebarak in 2011, waarbij minstens twintig mensen om het leven kwamen.

Gamal en Alaa Moebarak werden door de openbare aanklagers vrijgesproken voor corruptie en moesten dus niet langer vastgehouden worden. Moebarak en zijn zonen werd in mei vorig jaar een eerste keer veroordeeld wegens de verduistering van meer dan 100 miljoen Egyptische pond (bijna 12 miljoen euro).

De voormalige president zit wel nog vast in de cel, hoewel hij vorig jaar in november nog werd vrijgesproken voor zijn verantwoordelijkheid voor de dood van betogers tijdens de protesten op 25 januari 2011.

Het nieuws van de vrijlating en de dood van twee jonge vrouwelijke betogers na een charge van de politie, wakkert de woede onder de Egyptische jongeren en oppositie-activisten aan.

Verschillende linkse oppositiepartijen hebben het plan opgevat om de parlementsverkiezingen van maart te boycotten als reactie op de vrijlating en het bloedige neerslaan van de betoging.

Minstens 20 mensen kwamen zondag om het leven tijdens de herdenking van de Egyptische revolutie in Caïro en Alexandrië, zo deelde het ministerie van Gezondheid maandag mee. Er vielen ook 97 gewonden, waaronder 19 agenten.