Griekenland heeft een nieuwe premier. Syriza-leider Alexis Tsipras werd om 15 uur formeel aangewezen als nieuwe leider van Griekenland. Tsipras gaat nu op zoek naar meer coalitiepartners om zijn regering uit te breiden.

Tsipras zwoer in aanwezigheid van president Karolos Papoulias trouw aan het Griekse volk en aan de grondwet. Tsipras droeg daarbij overigens geen das. Hij weigert die nog te dragen zolang Griekenland van Europa geen schuldherschikking heeft gekregen.

Meteen na de eedaflegging ging Tsipras bloemen neerleggen aan het monument voor het verzet tegen de nazi's. Een erg symbolische eerste daad als premier, waarin sommige waarnemers in de Griekse media een opgeheven vinger naar Duitsland (voorvechter van een strikt begrotingsbeleid voor Griekenland) zagen.

Het is duidelijk dat er veel symboliek schuilt in die daad van Tsipras. Al hoeft dat niet per se alleen een middelvinger ter attentie van Duitsland te zijn. Het is ook een duidelijk signaal naar de rechterzijde in Griekenland: de échte linkerzijde telt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer mee in dit land.
Ruud Goossens
redacteur dS Weekblad

19 uur

Daarmee heeft Griekenland nauwelijks 19 uur na het sluiten van de stembureaus al een nieuwe premier. De gesprekken om een nieuwe Griekse regering op de been te brengen, verliepen razendsnel. Syriza-voorzitter Alexis Tsipras zal in zee gaan met de Onafhankelijke Grieken van Panos Kammenos, klonk het vanmorgen al.

Tsipras hoopt zijn regering nog uit te breiden met andere partijen. 'Ik hoop en geloof dat de absolute meerderheid van 162 zetels die we nu al hebben, nog vergroot zal worden bij de vertrouwensstemming. We moeten de procedure versnellen omdat we een opwaarts gevecht leveren', legde hij de ongewone formatiemethode uit.

Om 18 uur staat een gesprek met de links-liberale partij To Potami gepland. To Potami is een nieuwe partij van tv-figuur Stavros Theodorakis en werd voor de verkiezingen getipt als mogelijke coalitiepartner van Syriza. Ook met de communistische KKE zou Tsipras nog een afspraak hebben.

Twee zitjes

Syriza kwam zondagavond ijzersterk uit de verkiezingen met 149 verkozenen. Dat waren er evenwel twee tekort voor een absolute meerderheid, maar het duurde niet lang voor die meerderheid gevonden werd. Syriza zal een regering vormen met Onafhankelijke Grieken, zo verklaarde partijleider Panos Kammenos vanmorgen zelf bij het buitenwandelen van het Syriza-hoofdkwartier. 'Er is een regering. De Onafhankelijke Grieken zullen hun vertrouwen geven aan premier Alexis Tsipras.'

De nieuwe Griekse regering zal beschikken over 162 van de 300 zeteltjes in het Griekse parlement: 149 van Syriza + 13 van de Onafhankelijke Grieken.

Dé vraag wordt hoe premier Tsipras met de financiële verplichtingen naar Europa zal omgaan. Tijdens zijn slottoespraak zei Tsipras dat ‘maandag de vernedering ophoudt’. ‘Het is dan gedaan met de bevelen uit Europa.’ Daarom wil Tsipras volgens insiders alvast de regering klaar hebben voor de Europese ministers van Financiën vanavond in Brussel samenkomen.

'Ik hoop dat Alexis en Panos Griekenland zullen kunnen redden', reageerde de voormalige minister van Gezondheid Antonis Georgiadis na Kammenos' aankondiging.

De overwinningsspeech van Alexis Tsipras: 'Griekenland draait een bladzijde om'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig