Congolees parlement keurt herziene kieswet goed
Foto: REUTERS

Het parlement van de Democratische Republiek Congo heeft zondag de herziene kieswet goedgekeurd, maar de inhoud van de tekst werd niet publiek gemaakt. Het wetsontwerp leidde eerder tot bloedige protesten.

De Senaat en daarna de Nationale Assemblée hebben de tekst goedgekeurd, maar de artikels die gewijzigd zouden worden, werden niet voorgelezen, aldus een journalist van het Franse persbureau AFP.

De meerderheid kondigde zaterdag aan dat een omstreden alinea waardoor president Joseph Kabila ook na het einde van zijn termijn in 2016 aan de macht zou kunnen blijven, geschrapt zou worden.

Dat het Congolese parlement uiteindelijk een consensus bereikte over de herziening van de kieswet, werd zondagavond toegejuicht door de Duitse Monusco-chef Martin Kobler (die het had over een ‘terugkeer naar de sociale vrede’) en door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Die laatste sprak in een communiqué zijn ‘tevredenheid’ uit dat parlement en Senaat in Kinshasa gekozen hebben voor de ‘maatschappelijke vrede’.