AFRICA CUP. Congo en gastland bereiken kwartfinale ten koste van Paul Put
Foto: REUTERS

In groep A hebben Congo en gastland Equatoriaal-Guinea zich verzekerd van de volgende ronde. Congo won met 2-1 van Burkina Faso en gaat ongeslagen door als groepswinnaar van groep A. Equatoriaal-Guinea versloeg Gabon, met Oostende-doelman Ovono in doel, met 0-2. Gabon en het Burkina Faso van trainer Paul Put zijn zo uitgeschakeld

Congo kwam in de 57e minuut op voorsprong tegen Burkina Faso via Bifouma. Het leek lange tijd te blijven bij die 1-0, maar vier minuten voor tijd bracht Aristide Bance Burkina Faso opnieuw langszij. Één minuut na de gelijkmaker was daar echter invaller Nguessi, die de 2-1 eindstand voor Congo op het bord zette. Burkina Faso kon slechts eenmaal gelijkspelen en verloor tweemaal. Het eindigt op een troosteloze laatste plaats in de groep.

Equatoriaal-Guinea bereikte ook de volgende ronde, door een 0-2 overwinning tegen rechtstreekse concurrent Gabon. Na 55 minuten scoorde Balboa via penalty, tegen de gang van het spel in. Vier minuten voor tijd bezegelde Salvador het lot van Gabon met een tweede doelpunt voor het gastland. De Africa Cup zit er zo op voor Oostende-doelman Ovono en Dortmund-aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang.