VIDEO. Club wint oppermachtig Brugse derby
Foto: BELGA

Club Brugge heeft verdiend de Brugse derby tegen Cercle met 0-3 gewonnen. De zege had veel groter kunnen zijn voor Club, maar het miste een strafschop en stuitte meermaals op een uitstekende Cercle-doelman Werner. Door deze overwinning loopt Club Brugge vijf punten uit van Anderlecht. Cercle Brugge ziet onderin opnieuw Waasland-Beveren naderen en is nog niet gered.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

 

Bij Club Brugge stond Tom De Sutter opnieuw in de spits, achterin kreeg de Nederlander Stefano Denswil voor het eerst zijn kans. Hij verving Brandon Mechele centraal in de verdediging. Bij Cercle Brugge krijgt bekerheld Stephen Buyl een basisplaats.

In tegenstelling tot de klassieker Standard - Anderlecht serveerde de Brugse derby vanaf de eerste minuut wel een ouderwetse pot attractief voetbal. Beide teams speelden met open vizier en dat leverde een resem kansen op. Vooral dan voor Club Brugge. Cercle-doelman Werner moest vol aan de bak op pogingen van Storm en De Sutter. Blauw-zwart claimde twee keer een strafschop, maar pas bij de derde dubieuze fase ging de bal op de stip. Werner haalde Ruud Vormer met de voet onderuit. Refaelov - en nog steeds niet Simons - zette zich achter de elfmeter. De Israeliër maakte zich echter oeverloos belachelijk door de bal met een panenka over doel te stiften.

Vijf minuten was het toch raak. José Izquierdo - de beste man op het veld - sprintte na een dieptepass van Refaelov zijn belager Cornelis eraf en trapte overhoeks binnen: 0-1. Een minuut later knalde Meunier de bal tegen de onderkant van de lat. Cercle Brugge stelde daar enkele leuke counters tegenover, maar miste scherpte voor doel.

In de tweede helft kende Cercle een betere periode. De Vereniging slaagde er zowaar in om Club Brugge naar achteren te drukken. Club-doelman Kujovic moest echter nooit een onmogelijke redding uit zijn handschoenen schudden. In het slotkwartier maakte Club Brugge de derby helemaal dood. Gedoz reageerde alert op een redding van Werner en maakte de 0-2. In de slotminuut bekroonde Izquierdo zijn uitstekende partij met de 0-3. De assist kwam van invaller Oulare. Preud’homme gunde ook de Braziliaan Claudemir nog zijn eerste minuten in het blauw-zwarte shirt.

Hoogtepunten

3 ‘ Goeie opening van Refaelov op Storm. Hij komt in een schuine hoek oog in oog met Werner, die redt de 0-1 met een voetveeg.

5 ‘ Vrije baan voor Godee, die nagenoeg niet aangevallen wordt door een tegenstander. Het centrale schot wordt gepakt door Kujovic.

6 ‘ De Sutter kan alleen naar doel als Dusenne als laatste man aan de spits zijn truitje hangt. Hij gaat neer, Verbist geeft geen krimp. Als ie fluit is het rood voor de Cercle-verdediger.

20 ‘ Storm levert een perfecte voorzet af naar De Sutter. Die kopt strak onder de lat. Echter iets te centraal, want Werner steekt er nog een hand tussen.

27 ‘ Vormer gaat diep en is net sneller op de bal dan Werner. Die raakt de Nederlander en nu kan Verbist niets anders meer dan wel penalty te fluiten. De Israëliër doet het met een Panenka. Die is niet goed gegeven en hij lepelt de bal over de lat. Zo blijft Club hangen op 0-0.

32 ‘ Het feest der gemiste kansen kon niet blijven duren: Izquierdo rolt op snelheid de flank op en trapt beheerst in de verste hoek binnen. De meer dan terechte voorsprong is er dan toch. 0-1.

34 ‘ Meunier met een pegel van net binnen de zestien. Zijn knal spat uiteen op de onderkant van de dwarsligger. Cercle ontsnapt.

49 ‘ Op een uitgelezen plaats voor een linkspoot zet De Bock zich achter het leer. Zijn bal past precies onder de lat. Werner zweeft in corner.

73 ‘ Een vrije trap wordt even geraakt door invaller Oulare. Werner staat alweer pal.

79 ‘ Nu wel 0-2. Izquierdo komt naar binnen en viseert de verste hoek. Werner bokst met veel gevoel voor show weg, maar pal in de voeten van Gedoz die in de vlucht de 0-2 aantekent. De boeken kunnen dicht.

87 ‘ Debuut Claudemir. Het moment is gekomen voor de Braziliaan om te debuteren voor blauw-zwart. Hij lost Refaelov af.

89 ‘0-3 Izquierdo. Oulare steekt proper door naar Izquierdo. Die omspeelt Werner en zet zo de 0-3 op het bord.

Bekijk hier de opstellingen en de belangrijkste fases.