Van Overtveldt ziet weinig reden om afspraken met Griekenland aan te passen
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Foto: BELGA

Federaal minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), wil met de Grieken gerust over modaliteiten en schuldherschikkingen praten. De opgelegde bezuinigingen zomaar overboord gooien dat kan echter niet. Dat zegt Van Overtveldt in een interview met vrt. Ook elders in Europa vallen soortgelijke geluiden te horen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt moet morgen met de eurogroep een eerste antwoord bieden op de overwinning van het linkse Syriza in Griekenland. Bij minister Van Overtveldt zijn in de aanloop naar de Griekse verkiezingen twee zaken opgevallen in het discours van Syriza. Enerzijds wil men de door Europa opgelegde bezuinigingen overboord gooien, anderzijds wil men wel in de eurozone blijven.

‘Die twee dingen zijn niet verzoenbaar’, dixit Van Overtveldt. ‘De Grieken zullen er echt moeten voor kiezen om bij die saneringen en bij die herstructureringen te blijven. Er kan wat mij betreft over modaliteiten gesproken worden, maar de zaken fundamenteel overboord gooien, dat kan echt niet.’

Door de overwinning van Syriza geven de Grieken wel een krachtig signaal richting Europa over hoe men denkt over de bezuinigingen. Volgens Van Overtveldt is het nu afwachten of Syriza nu een meerderheid haalt en dus alleen kan regeren of de partij zal moeten onderhandelen met andere partijen om een regeringsmeerderheid te bereiken. ‘Dan zal het uitkijken zijn naar hoe die nieuwe regering zich aan de onderhandelingstafel zal gedragen.’

'Griekenland moet regels van monetaire unie respecteren'

De minister blijft erbij dat er over modaliteiten en schuldherschikkingen gesproken kan worden met de Grieken. ‘De grond van de zaak, dat Griekenland de regels van het spel van de monetaire unie moet respecteren, daar is wat mij betreft niet op af te dingen’, aldus Van Overtveldt.

Ook naar besparingen terugschroeven heeft Van Overtveldt op dit ogenblik geen oren. ‘We zitten op dit moment in Europa in een fase waarbij we met de initiatieven van de Europese Centrale Bank, het plan-Juncker en de infrastructuurinvesteringen, toch wel een stimulus voor de economie zouden moeten gaan krijgen. Ik denk dat het nu echt het moment is om op het vlak van saneringen en herstructureringen, door te doen’, besluit Van Overtveldt.

'Griekenland blijft afhankelijk van steun'

Soortgelijke geluiden zoals bij minister Van Overtveldt vallen ook te horen in Duitsland. Volgens de president van de Duitse Centrale Bank Jens Weidmann blijven de Grieken, ongeacht de verkiezingsuitslag, afhankelijk van financiële steun van buitenaf. Het steunprogramma heeft volgens Weidmann enkel bestaansrecht ‘als het land zich aan zijn beloftes houdt’.

De president van de Bundesbank reageerde daarmee op de Duitse zender ARD op de zo goed als zekere verkiezingsoverwinning van anti-bezuinigingspartij Syriza. ‘Het is het beste voor Griekenland als het land hervormingen doorvoert’, aldus Weidmann.

De topman van de Bundesbank stelde verder dat de kans op deflatie, een langere periode van prijsdalingen, zeer gering is. De lage inflatie is volgens hem te wijten aan het uitblijven van hervormingen in de eurozone en de dalende olieprijzen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in