VIDEO. Onwezenlijke Standard-Anderlecht: bedreigde Defour krijgt rood, Ciman scoort in laatste match
Foto: belga

De klassieker tussen Standard en Anderlecht is uitgedraaid op een ongeziene thriller. De Luikenaars wonnen de zinderende topper waarin het extra-sportieve de bovenhand haalde met 2-0. Uitgerekend in zijn allerlaatste match voor Standard scoorde Laurent Ciman de winning goal tegen de aartsrivaal. Vlak voor het einde maakte De Camargo er nog 2-0 van. Steven Defour, die vooraf met een wansmakelijke tifo op de korrel werd genomen, pakte in het begin van de tweede helft een domme tweede gele kaart. Leider Club Brugge kan later op de avond verder uitlopen op Anderlecht, Standard springt over Charleroi en Genk naar de vijfde plaats.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De topper op Sclessin stond helemaal in het teken van de terugkeer van Steven Defour in Anderlecht-shirt naar Standard. De Luikse fans hadden op de E40 verschillende anti-Defourspandoeken aan de bruggen gehangen en pakte vlak voor de aftrap uit met een bijzonder wansmakelijke tifo waarop het afgehakte hoofd van Defour stond afgebeeld (bekijk de tifo hier).

Bij Standard kreeg wintertransfer Alexander Scholz meteen een basisstek. De verdediger stond centraal in de verdediging naast de afscheidnemende Ciman. Bij Anderlecht zat de nieuwe toptransfer op de bank: Marko Marin zou pas in de tweede helft invallen.

Zo zinderend de sfeer in de tribunes was, zo weinig viel er te beleven op het veld. Veel inzet en passie, dat wel, maar weinig oogstrelend voetbal en goede kansen. De partij lag ook geregeld stil omdat de Standard-fans projectielen naar het hoofd van de spelers slingerden. De thuisploeg was wel de betere ploeg en creëerde het meeste gevaar. De Camargo en Louis slaagden er echter niet in om doelman Proto echt in de problemen te brengen. 0-0 was de logische ruststand.

De tweede helft kende een explosieve start. Na 52 minuten trapte Steven Defour de bal snoeihard de tribune in toen Standard-speler Milec verzorging nodig had. De Rode Duivel had in de eerste helft ook al een gele kaart gekregen voor een gelijkaardige actie en Boucaut trakteerde Defour op zijn tweede gele kaart. Defour reageerde woedend op zijn uitsluiting, Sclessin kirde van de pret. Een aftocht in mineur voor de gecontesteerde spelmaker van de landskampioen. Nu was het de beurt aan de Anderlecht-fans om zitjes op het veld te gooien.

Tussen al dat tumult door werd er ook nog een beetje gevoetbald. En dat deed de thuisploeg beter dan Anderlecht. Met resultaat: na 64 minuten pegelde uitgerekend Laurent Ciman een voorzet van Trebel enig mooi voorbij Proto: 1-0. Een mooier afscheid kon de naar Canada vertrekkende verdediger (lees meer) zijn fans niet geven. Tien minuten later ontsnapte Ciman wel aan een rode kaart nadat hij Cyriac onderuit had geschoffeld.

Anderlecht bleek niet in staat om echt te reageren. Ook niet toen de Duitse nieuwkomer Marin werd ingebracht. De beste kansen waren nog voor een counterend Standard. Op één van die scherpe tegenaanvallen besliste De Camargo de match. De Braziliaanse Belg tikte een voorzet van Ono subtiel in doel. In de tien minuten toegevoegde tijd kreeg Anderlecht niets meer klaar.

Standard spring dankzij deze zege van de zevende naar de vijfde plaats. Anderlecht blijft ter plaatse trappelen op plaats twee en kan leider Club Brugge later op de avond verder zien uitlopen.

Opmerkelijk: Anderlecht verliest in de reguliere competitie twee keer van Standard. Ook in de heenmacht in Brussel bleken de Rouches met 0-2 te sterk. Standard is de enige ploeg die paars-wit twee keer kon verslaan.

Hoogtepunten:

08’ Ondertussen zijn we acht minuten ver, maar voetbal? Neen, dat hebben we nog niet gezien. Bij een uittrap krijgt Proto papier en ijsballen naar zijn hoofd geslingerd. Boucaut moet de gemoederen bedaren.

17’ Igor De Camargo glipt door de buitenspelval (maar stond eigenlijk buitenspel) en gaat dan alleen op Proto af. Heylen is echter goed gevolgd en met een ultieme tackle houdt hij de Braziliaanse-Belg van een kans.

27’ Uitstekende uitgespeelde kans voor Standard, maar Louis kan een bal van Bia niet laag houden. Louis stond overigens buitenspel, maar opnieuw werd er niet gevlagd door de grensrechter.

33’ Het blijft altijd opletten bij stilstaande fases. Carcela met een prima voorzet en Louis verlengt de bal bijna voorbij Proto in doel. Ook Van Damme lag op de loer.

52’ Sclessin ontploft! En niet omdat Standard gescoord heeft, maar wel omdat Defour zijn tweede gele kaart krijgt. Milec heeft verzorging nodig en Defour knalt de bal dus hard over de zijlijn. Boucaut vindt het spelbederf en toont Defour zijn tweede gele kaart.

54’ Proto, Deschacht en Tielemans moeten nu de eigen supporters proberen te bedaren. De supporters van paars-wit breken de boel helemaal af. Het hek is helemaal van de dam.

61’ De Camargo wordt uitstekend diep gestuurd door Carcela, maar de aanvaller kan de bal niet voorbij of over Proto tikken.

64’ Uitgerekend in zijn laatste match voor Standard scoort Laurent Ciman! En het is ook nog eens keurig afgewerkt ook. Uitstekende bal van Trebel en met een volley trapt hij de bal hard voorbij Proto. Ciman krijgt nog geel omdat hij wat uitbundig vierde, maar dat zal hem worst wezen: 1-0.

67’ Mujangi Bia wordt naar de kant gehaald en in zijn plaats komt Mpoku, misschien ook wel bezig aan zijn laatste match voor Standard.

70’ Anderlecht dringt toch wat aan. Cyriac kon koppen op een voorzet van Tielemans en even later mikte hij ook nog voorlangs. Het zijn schuchtigere pogingen van paars-wit om toch nog langszij te komen.

73’ Ciman, net nog de held met een doelpunt, komt goed weg. Hij haalt de dubbele schaar boven en schoffelt Cyriac onderuit. De verdediger mag blij zijn dat hij hiervoor geen tweede gele kaart krijgt.

89’ En de boeken kunnen nu helemaal toe! Ono laat op de rechterflank N’Sakala ter plekke en zijn voorzet wordt door De Camargo subtiel in doel gedevieerd! De derde nederlaag van het seizoen wenkt voor Anderlecht: 2-0.

90’ Het is nu een geweldig feest op Sclessin en de supporters kunnen er door het vele oponthoud nog 10 minuten bij doen.

Bekijk hier alle hoogtepunten en de opstellingen van Standard - Anderlecht.