Tobback blijft mist spuien rond kandidatuur voorzitterschap
Huidig SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Foto: BELGA

SP.A-voorzitter Bruno Tobback wil voorlopig niet kwijt of hij al besloten heeft een kandidatuur in te dienen om zichzelf op te volgen. ‘Ik zal die beslissing niet sneller bekendmaken dan nodig’, zegt hij zondag.

De Kortrijkse SP.A-afdeling heeft zaterdagavond, tijdens haar nieuwjaarsreceptie, John Crombez officieel voorgedragen als kandidaat nationaal voorzitter. De aankondiging van de Kortrijkse afdeling komt er nog voor het partijbureau een oproep voor kandidaten gedaan heeft. Crombez is daarmee de eerste en voorlopig enige kandidaat voor het voorzitterschap.

‘Ik heb een tijd geleden al besloten om de oppositie tegen de regering voorop te stellen’, reageert huidig voorzitter Bruno Tobback. ‘Ik wil geen oppositie in de eigen partij organiseren.’

De voorzitter wijst erop dat de procedure voor de verkiezing nog niet officieel is opgestart, die begint pas na het congres van volgende maand.

Wie zich kandidaat wil stellen als SP.A-voorzitter moet vijfduizend leden achter zich scharen. Op de nieuwjaarsreceptie in Kortrijk waren vierhonderd leden aanwezig.