Mathieu van der Poel geeft Belgen stevige waarschuwing voor WK
Foto: Belga

Mathieu van der Poel heeft de laatste Wereldbekercross van het seizoen, nota bene de GP Adrie van der Poel genaamd, op zijn naam geschreven. De Nederlandse kampioen zet op een indrukwekkende manier zijn favorietenrol voor het WK in Tabor in de verf. Hij finishte een minuut voor de nummer twee, Wout Van Aert. Een sterke Gianni Vermeersch eindigde op nummer drie. Kevin Pauwels is zoals verwacht eindwinnaar.

Veldrijden op Sportwereld.be

Voor de start van de WB-cross in Hoogerheide waren alle ogen gericht op een zieke Tom Meeusen, sukkelend met de sinussen, en Bart Wellens. De twee renners van Telenet-Fidea hadden een emotionele week achter de rug na de dopingperikelen en de aanvankelijke niet-selectie voor het WK in Tabor. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport besliste echter dat beide renners op hun sportieve prestaties moesten beoordeeld worden. Een vastberaden Meeusen had de opdracht begrepen en koerste als een bezetene vanaf het startsignaal. De Nederlandse kampioen Mathieu van der Poel schoof echter mee en ging op en over de zieke Meeusen.

Sterke Gianni Vermeersch verdient WK-selectie

De zoon van Adrie deed er alles aan om goed voor de dag te komen in de GP van zijn vader en sloeg een gaatje van een vijftiental seconden op achtervolgers Merlier en Pauwels. Meeusen bekocht al snel zijn vroege inspanning en viel terug. De voorsprong van van der Poel was zo geruststellend dat de renner van BKCP-PowerPlus zich zelf een schuiver en een kettingproblemen kon veroorloven.

In de achtergrond fietste een sterke Gianni Vermeersch zich naar een WK-ticket. De renner van Sunweb-Napoleon Games was zowat de enige renner -naast Mathieu van der Poel - die van start tot finish een constant tempo ontwikkelde. Met nog drie ronde te gaan kreeg Vermeersch wel het gezelschap van Wout Van Aert en Kevin Pauwels.

Van Aert tweede, Pauwels eindwinnaar

Intussen gaven de schaduwfavorieten voor het WK niet thuis. Een zieke Tom Meeusen viel terug, Bart Wellens reed een anonieme koers, terwijl Belgisch kampioen Klaas Vantornout opgaf. De drager van de driekleur zit terug aan de antibiotica na last aan de luchtwegen en buikloop, zo verklaarde Mario De Clercq. Sven Nys eindigde op plaats zes, twee minuten na van der Poel.

Bij het ingaan van de laatste ronde zorgde Mathieu van der Poel er voor dat de voorsprong op het achtervolgende groepje met Pauwels, Van Aert en Vermeersch een geruststellende anderhalve minuut bedroeg.

Wout Van Aert liet in die laatste ronde zijn kompanen achter en kwam uiteindelijk een minuut na van der Poel over de streep. Een tevreden Vermeersch werd derde, net voor ploegmaat Kevin Pauwels, die eindwinnaar is in de Wereldbeker. Alle aandacht gaat vandaag echter naar Mathieu van der Poel, die helemaal klaar is voor het WK!

Bekijk hier de volledige uitslag!

Top-5

1. Mathieu van der Poel

2. Wout Van Aert

3. Gianni Vermeersch

4. Kevin Pauwels

5. Lars van der Haar

6. Sven Nys