Eva Lechner verrast bij de vrouwen, Cant verovert eindzege Wereldbeker
Foto: Photo News

De Italiaanse Eva Lechner heeft zondag in het Nederlandse Hoogerheide de laatste manche van de Wereldbeker veldrijden op haar naam geschreven. Ze haalde het voor de Tsjechische Katerina Nash en de Franse Pauline Ferrand-Prévot. Sanne Cant eindigde op de vierde plaats en is de eindwinnaar van de Wereldbeker.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het was de Nederlandse Marianne Vos die de beste start nam in Hoogerheide, maar vrij snel zakte ze terug door een hamstringblessure waar ze al een tijdje mee kampt. De Franse wereldkampioene op de weg, Pauline Ferrand-Prévot, nam het commando over, op de voet gevolgd door Cant, Vos, Wyman en Van Loy.

Gaandeweg kregen we een kopgroepje met drie renners: Cant, Ferrand-Prévot en Chainel-Lefevre, maar door een valpartij verloor Cant haar plaats vooraan in de wedstrijd. Het was de Italiaanse Eva Lechner die vanuit de achtergrond, met in haar zog nog enkele anderen, de aansluiting maakte. Met nog vier ronden voor de boeg, kregen we opnieuw een grote kopgroep. Daarin toonde Lechner zich duidelijk de sterkste. Ze ontdeed zich van haar metgezellen en begon aan een lange solo.

‘Beleef fantastisch seizoen’

Achter haar volgde een spannende strijd om de ereplaatsen tussen Cant, Ferrand-Prévot en Nash. Een tweede valpartij sloeg Cant opnieuw terug. Ze zou uiteindelijk vrede moeten nemen met de vierde stek. ‘Dat is een beetje jammer’, aldus Cant na afloop. ‘Bij die eerste valpartij deed ik me niet echt pijn, maar die tweede smak tegen de grond voelde ik wel stevig. Op dat moment reed ik net bij Nash en hoopte ik dat we nog naar Lechner konden rijden. Die valpartij kost me een podiumplaats.’

Cant schrijft wel geschiedenis, want ze is de eerste Belgische veldrijdster die de eindzege in de Wereldbeker pakt. ‘Ik beleef een fantastisch seizoen’, aldus Cant. ‘Europees kampioen, Belgisch kampioen en nu ook die eindzege in de Wereldbeker, daar ben ik al heel trots op. Nu nog de trui van wereldkampioen’, lachte ze.

Zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos sukkelde met een hamstringblessure en werd pas 12e in Hoogerheide. ‘Met Marianne weet je nooit’, aldus Cant. ‘Het is moeilijk om mijn kansen voor Tabor in te schatten. Ik hoop dat ik kan meedoen voor het podium en liefst eigenlijk ook voor die regenboogtrui.’