De fans van Standard hebben voor de aftrap van Standard - Anderlecht uitgepakt met een gruwelijke tifo. De spionkop op Sclessin toonde een groot spandoek met de slogan 'Red or Dead' met daarbij de afbeelding van een onthoofde Defour. Op de E40 van Brussel naar Luik hing de snelweg ook al vol met anti-Defourspandoeken. De voetbalbond reageert verontwaardigd en belooft te 'bekijken wat we kunnen doen'.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Het spandoek werd gemaakt door de Ultra's, de harde kern van Standard. Die begonnen zo'n zes weken geleden al met het maken van de tifo die quasi de volledige tribune 3 van Sclessin bedekte. Rond de inhoud van dat spandoek hing al weken een zweem van mysterie. De politie van Luik en de clubleiding van Standard ontkennen dat ze het spandoek vooraf gecontroleerd zouden hebben. Tijdens de match werd Defour de hele tijd op de korrel genomen en vlogen er Defour-truitjes met 'Judas' opgeschreven het veld op. Defour keerde vandaag voor het eerst in shirt van Anderlecht terug naar Standard, waarmee hij twee titels behaalde.

Het spandoek veroorzaakt een golf van verontwaardiging. Op sociale media wordt de gruwelijke tifo bijna eensgezind veroordeeld. En ook de Voetbalbond heeft al gereageerd. Op twitter noemt Bob Madou, de business director van de bond, het spandoek 'wansmakelijk en onaanvaardbaar'. Hij belooft dat de Voetbalbond 'zal bekijken wat we kunnen doen', al voegt hij er onmiddellijk aan toe dat 'hier geen reglement over bestaat'.

Ook competitiemanager Thibault De Gendt uitte kritiek op het spandoek. 'Degoutante tifo voor de start van Standard-Anderlecht, voor de ogen van duizenden kinderen. Laten we hopen dat dit nooit meer voorvalt.'

Ook de fans van Anderlecht lieten zich van hun 'beste' kant kennen. Na de ophef rond de rode kaart voor uitgerekend Steven Defour gooiden zij stoeltjes van hun tribune.
 

Smakeloos spandoek...en al helemaal gezien de tijdsgeest waarin we ons bevinden #staand

A photo posted by Karl Vannieuwkerke (@vannieuwkerke) on