Laurens Sweeck wint cross waarin hij niet mocht starten
Foto: ISOSPORT/Claessen

Laurens Sweeck heeft zondag in het Nederlandse Hoogerheide de Wereldbekerwedstrijd bij de beloften op zijn naam geschreven. De veldrijder van Corendo-Kwadro haalde het voor Michael Vanthourenhout en de Fransman Fabien Doubey. Vanthourenhout pakte de eindzege in de Wereldbeker.

Veldrijden op Sportwereld.be

Laurens Sweeck heeft een moeilijke week achter de rug. De renner werd genoemd in het dossier rond de ozondokter en werd daarom in eerste instantie door de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) niet geselecteerd voor de Wereldbeker. Vrijdag haalde hij samen met Bart Wellens en Tom Meeusen zijn slag thuis bij het Belgisch Abritragehof voor de Sport (BAS). Sweeck mocht starten in Hoogerheide en was erop gebrand om een goede prestatie neer te zetten.

Het was de Nederlander Stan Godrie die de beste start nam in Hoogerheide, op de voet gevolgd door de Fransman Venturini en Laurens Sweeck. Bij de doortocht aan de finish na de eerste ronde telde de kopgroep vier leiders, want ook Vanthourenhout was erin geslaagd terug te keren.

Al vrij snel moest Godrie vooraan de rol lossen en kregen we een trio aan de leiding. Vanuit de achtergrond maakte ook de Franse kampioen Doubey de sprong naar voren. Het was Michael Vanthourenhout die samen met Sweeck wegreed van de Fransen. In de vierde ronde telden ze een voorsprong van 11 seconden op het Franse duo.

Sweeck, al een aantal weken goed op dreef met onder meer ook de Belgische titel bij de beloften als beloning, ontdeed zich ook van Vanthourenhout en finishte solo met bijna een halve minuut voorsprong. Vanthourenhout werd tweede, Doubey derde.

Vanthourenhout wint het eindklassement in de Wereldbeker met 190 punten. Laurens Sweeck is tweede met 185 punten en Wout Van Aert, die zondag niet meer mocht starten bij de beloften omdat hij zal deelnemen aan het WK bij de elite, eindigt op de derde stek met 160 punten.