Vlaams Belang begint ‘Jaar van ‘t verzet’
Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken Foto: BELGA

2015 wordt voor Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken het jaar van het verzet. Het verzet tegen islamisering en radicalisering, tegen het negeren van het communautaire, en tegen de besparingsdrift van de regering.

“Wij zijn het enige verzet tegen Waalse verspilzucht, islamisering, multicultuur en de immigratie-invasie”, zei hij zondag op de nieuwjaarsreceptie in Baasrode voor een driehonderdtal kaderleden en mandatarissen van de partij.

Van Grieken betreurde dat niet geluisterd werd toen het Vlaams Belang waarschuwde voor de gevolgen van de massa-immigratie, de islamisering van de Vlaamse steden en het potentiële gevaar van islamfanatici. Dat is geen islamfobie, want een fobie is een irrationele angst en onze angst is niet irrationeel, zei hij.

Het Vlaams Belang vindt het ook onbegrijpelijk dat in het licht van de ‘sociale afbraak en de besparingsdrang’ traditioneel politiek Vlaanderen de transfers niet op de agenda plaatst. Het is bon ton om te verklaren dat de prioriteit bij het sociaaleconomische en niet bij het communautaire ligt, maar dat het communautaire ook gaat over de miljardenoverdracht wordt veel te snel vergeten, zie Tom Van Grieken. “Zolang er jaarlijks miljarden Vlaamse euro’s van Vlaanderen naar Wallonië vloeien is een transfershift dringender dan een taksshift.”

Van Grieken haalde ook uit naar de aankondigingspolitiek van de meerderheidspartijen. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten riep 2015 uit tot het jaar van het licht, terwijl haar partij de kop in het zand steekt, en haar CD&V-collega Wouter Beke zei dat zijn partij het sociale gezicht van de regering is, die wel de energierekening 30 procent duurder maakt, de zorgverzekering verdubbelt en de woonbonus laat verdwijnen.

De Vlaams Belangvoorzitter riep de pers ook op zijn partij niet langer te omschrijven als extreemrechtse partij, waardoor het beeld geschapen wordt “dat wij op één lijn te plaatsen zijn met die extremistische terroristen. Wij zijn gewoon een democratische partij die wil beschermen waar het van houdt”.