‘Politie inzetten voor kerntaken’
Foto: EPA

De beslissing om militairen in te zetten bij een terreurdreiging is ‘een perfecte beslissing’. Daarmee kan de politie zich volledig toeleggen op haar kerntaken, gaf minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan in De Zevende Dag

‘Ik wil de 300 militairen bedanken voor de inspanningen die ze doen’, zei de minister. ‘Dat zorgt ervoor dat we politiemensen niet met statische bewaakopdrachten aan een gebouw moeten zetten, maar politie kunnen inzetten voor echt politiewerk’.

Het verzette zich ook tegen de kritiek dat de politie beter geplaatst is voor dit soort opdrachten. ‘Die militairen zijn daarvoor opgeleid. Niet alle militairen mogen dit doen. En ze zijn ook content dat ze zich eens in het binnenland kunnen tonen.’

Hij toont wel begrip voor het standpunt van vice-premier Kris Peeters, die de militairen niet langer dan nodig in de straten wil houden. Jambon zegt dat dit alleen kan zolang dreigingsniveau drie van kracht blijft.

Buit terugbrengen

Jambon wees erop dat de politie in de toekomst zich nog meer op die kerntaken moet richten. De minister gaf het voorbeeld van politieagenten de buit van dieven moeten terugbrengen naar de rechtmatige eigenaars. Volgens hem is dat een taak die ook door gewone ambtenaren kan worden uitgevoerd.