Arafathype in Joodse wijk is van korte duur
Foto: Jan Van Der Perre

Paracommando’s die een arafatsjaal dragen tijdens hun bewakings-opdracht in de Joodse wijk in Antwerpen, dat ligt net iets te gevoelig. Defensie laat enkel nog camouflage-sjaals toe.

Paracommando’s met arafat-sjaals, het leek de afgelopen dagen een trend in de Antwerpse Jodenbuurt. Niet elk exemplaar ziet er precies hetzelfde uit, maar het kenmerkende patroon komt wel terug.

Het ding heet bij ons ‘arafatsjaal’ omdat we die associëren met het Israëlisch-Palestijnse conflict. PLO-leider Yasser Arafat droeg sinds de jaren zestig altijd zo’n sjaal als symbool van de Palestijnse strijd.

Wie bij ons zo’n sjaal draagt, doet dat als teken van steun voor de Palestijnen. Of gewoon als accessoire, want de arafatsjaals zijn ook veelkleurig in modeketens en op het internet te koop. Zo ongeveer tot het jaar 2000 waren ze erg gewild bij de alternatieve jeugd. Dat is nu minder.

Geen boze bedoelingen

De arafatsjaals die de para’s in Antwerpen dragen, zijn specialer dan die uit pakweg de H&M. “Onze militairen kopen ze vaak in Afghanistan”, zegt Ingrid Baeck van Defensie. “Ze zijn langer en eigenlijk beter dan onze reglementaire camouflagesjaaltjes.”

“Dat sommige para’s ze nu in Antwerpen dragen, gebeurt zeker niet met opzet of boze bedoelingen”, zegt Baeck. “Maar we verontschuldigen ons als het toch provocerend zou zijn overgekomen, zeker in een Joodse wijk. Met de korpsleiding is afgesproken om onze richtlijn te herhalen: militairen mogen enkel de reglementaire kledij dragen, dus het gewone camouflagesjaaltje.”