SP.A Kortrijk steunt Crombez als kandidaat-voorzitter
John Crombez (rechts) krijgt de steun van SP.A-Kortrijk om Bruno Tobback op te volgen als partijvoorzitter Foto: BELGA

De Kortrijkse SP.A-afdeling heeft gisterenavond, tijdens haar nieuwjaarsreceptie, John Crombez officieel voorgedragen als kandidaat nationaal voorzitter. Dat bevestigt de voormalige staatssecretaris.

De aankondiging van de Kortrijkse afdeling komt er nog voor het partijbureau een oproep voor kandidaten gedaan heeft. De Vlaamse socialisten houden in juni 2015 voorzittersverkiezingen. Verwacht wordt dat huidig voorzitter Bruno Tobback zich ook kandidaat zal stellen.

Crombez vindt het “hartverwarmend” dat een partijafdeling hem zo vroeg en spontaan voordraagt, zo laat hij weten in een eerste reactie aan persagentschap Belga. Hij zegt ook al weet te hebben van een vijftal afdelingen die hem zullen voordragen, maar Kortrijk is nu de eerste die het nieuws officieel aankondigt.

‘Moderne voorzitter’

‘We vonden de nieuwjaarsreceptie, waar 400 leden aanwezig waren, een ideaal moment om aan te kondigen dat wij ons achter de kandidatuur van John Crombez zullen scharen’, zegt Kortrijks SP.A-schepen Axel Weydts. ‘Crombez is voorlopig de enige officiële kandidaat: hij heeft dat al meermaals aangekondigd.’ Weydts zegt te geloven in ‘de capaciteiten’ van Crombez, die een ‘nieuwe, moderne voorzitter’ kan worden. De plaatselijke afdeling wil inzetten op inhoud en diepte, met een goede studiedienst, en een goede communicatie. ‘En daar wil ook onze kandidaat op inzetten’, besluit Weydts.