Nieuwe beelden van brein verijdelde aanslagen Verviers
screenshot reportage RTBF

Er zijn, via de redactie van RTBF, nieuwe beelden opgedoken van Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de geplande, maar verijdelde aanslagen in Verviers.

Waalse zender RTBF kreeg beelden te pakken vanop de GSM van Abdelhamid Abaaoud. Eerst gaat het nog om onschuldige filmpjes en foto’s, zoals cartoons, foto’s van vrienden, foto’s van alledaagse dingen. 

Le Sham! from Emmejihad on Vimeo.

Vanaf begin 2014 verandert de toon van de beelden. Op 7 januari 2014 geven de gegevens op de GSM aan dat Abaaoud op zoek gaat naar een camionette en naar een snelle wagen om te huren, en dat hij van plan is om ‘een lange reis’ te maken.

Op foto’s en filmpjes die dateren uit februari 2014 blijkt dat hij op dat moment in Syrië zit. De Syriëstrijder maakt een aantal selfies en poseert ook samen met andere strijders in Syrië. Hij praat met andere strijders over het leven in Europa en verheerlijkt het leven in het kalifaat.

Terreurtoerist

Abaaoud is ook vaak op de foto’s en filmpjes te zien met wapens. Daarnaast filmt hij ook de gruwel in Syrië; hij maakt meerdere beelden van mensen die in het land vermoord werden. Een van de beelden toont hoe Abaaoud samen met anderen een dorp doorzoekt waar verschillende lichamen van dode burgers liggen, waarna Abaaoud en andere strijders de lichamen achteraan een pick-upwagen binden en ze zo naar een massagraf vervoeren.

Uit de beelden blijkt dat Abaaoud de actie leidt. Op Facebook noemt hij zichzelf intussen ‘terreurtoerist’.

Beelden via Vrije Syrische Leger

RTBF heeft de beelden al een aantal maanden, toen Abaaoud nog onbekend was, dankzij een Franse journalist die vorig jaar in Turkije zat, vlakbij de grens met Syrië. De journalist kreeg de beelden van het Vrije Syrische Leger, de verzetsbeweging tegen president Bashar al-Assad.Een deel van de beelden werd vorig jaar ook al vrijgegeven via de site van Paris Match.