Noord-Franse rechtbank verwerpt ‘Nutella’ en ‘Fraise’ als voornaam van twee pasgeborenen
Foto: ss

Een rechtbank in het noord-Franse Valenciennes heeft ouderparen verboden hun pasgeborenen ‘Nutella’ en ‘Fraise’ (‘Aardbei’) te noemen, zo heeft de regionale krant La Voix du Nord gemeld.

De Fransen zijn vrij in het kiezen van een voornaam voor hun kroost. Zo besloot een paar uit Valenciennes zijn pasgeborene ‘Nutella’ te noemen. Maar dat was niet naar de zin van een ambtenaar van de burgerlijke stand, die meteen de alarmbel luidde bij de procureur van Valenciennes die op zijn beurt naar de vrederechter trok. Ter zitting, in november en waarbij de ouders hun kat hadden gestuurd, oordeelde die dat de gekozen naam ‘ingaat tegen de belangen van het kind en enkel kan leiden tot spot of kwetsende gedachten’.

De rechter besliste daarop dat het kind ‘Ella’ moet heten.

Fraise

Een stel uit Raismes koos het fruitige ‘Fraise’ als voornaam voor hun dochter omdat zij - zo zeiden ze ter zitting - een ‘originele ongebruiklijke naam’ wilden. Maar ook in dit geval oordeelde de rechter dat de naam ‘nefaste gevolgen’ kan hebben voor het kind en tot spotternij kan leiden.

De magistraat stemde in met een plan B dat de ouders hadden en besliste het ‘Fraisine’ te noemen. Volgens de rechter is het ‘een oude in de negentiende eeuw gebruikte’ voornaam waarvan het kind wellicht geen last zal hebben.