Coalitie in de maak tegen Surinaamse oud-dictator
Foto: reuters

Onder de naam V7 hebben zeven Surinaamse partijen de handen in elkaar geslagen. Ze nemen het bij de parlementsverkiezingen van 25 mei op tegen de huidige president, oud-dictator Desi Bouterse.

Dat heeft de Nederlandse openbare omroep NOS zondag gemeld. De naam V7 is afgeleid van het aantal partijen dat de alliantie vormt. ‘De letter V staat voor Volk, Verjonging, Vooruitgang, Voorwaarts, Vernieuwing, Verbetering, Veiligheid en Vrede,’ aldus Chandrikapersad Santokhi, de leider van de VHP (Vooruitstrevende Hervormings Partij), de grootste partij uit de alliantie.

Op een verkiezingsbijeenkomst zaterdagavond in de hoofdstad Paramaribo werd felle kritiek geleverd op de regering van Bouterse en vicepresident Robert Ameerali. Met name vriendjespolitiek en corruptie waren telkens terugkerende thema’s.

Drie van de zeven partijen uit V7 zaten bij het aantreden van Bouterse in 2010 in de regering. Gaandeweg zijn ze eruit gestapt of door de vroegere dictator aan de kant gezet.

Onlangs stapten twee parlementsleden van de partij van Bouterse, de Nationale Democratische Partij (NDP), uit de Megacombinatie, de coalitie rond Bouterse die het Zuid-Amerikaanse land bestuurt. Die coalitie, waarin de NDP domineert, heeft daardoor geen meerderheid meer in het parlement.

Ondanks de eensgezindheid die V7 zaterdagavond uitstraalde heeft de nieuwe alliantie ook al problemen, weet de NOS. Er is achter de schermen een felle discussie gaande over de zetelverdeling tussen de deelnemende partijen.