Ondernemers pessimistisch over 2015
Bitter weinig ondernemers geloven dat bedrijven het komende jaar nieuwe mensen gaan aanwerven Foto: Photo News
Ondernemers zien 2015 economisch somber in. Ze verwachten niet alleen dat consumenten door de besparingsmaatregelen van de regeringen spaarzaam zullen zijn. Velen onder hen geloven ook niet dat er veel nieuwe jobs zullen bijkomen.

Dat blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo die Het Nieuwsblad kon inzien. Ondernemersorganisatie Unizo ondervroeg de tweede week van januari zo’n 650 ondernemers over verschillende thema’s. Uit de antwoorden blijkt alvast weinig economisch optimisme.

Bijna de helft van ondervraagden (46 procent) is ervan overtuigd dat de verschillende besparingsmaatregelen van de Vlaamse en federale regeringen zullen veroorzaken dat bij veel mensen de vinger op de knip zal blijven. Opmerkelijk, want ze bevestigen zo het beeld dat niet alleen bij veel gewone mensen, maar vooral ook bij vakbonden leeft: dat de besparingen niet goed zijn voor de economie en de koopkracht zwaar aantasten.

Maar ook op een aantal andere vlakken doen de ondernemers aan doemdenken. Bitter weinigen onder hen geloven dat bedrijven het komende jaar nieuwe mensen gaan aanwerven, nochtans dé doelstelling van de regering-Michel. Slechts 2,7 procent gaat ervan uit dat er wel nieuwe jobs komen. Idem voor het aantal nieuwe startende ondernemingen. Amper 2,4 procent ziet het aantal starters toenemen.