Eén van twee door IS gegijzelde Japanners is geëxecuteerd, zo blijkt zaterdag uit een video die op het internet verscheen. In die video zegt de tweede Japanse gijzelaar, correspondent Kenji Goto, dat Haruna Yakuawa vermoord is en smeekt hij voor zijn leven. De Japanse overheid bevestigt dat de video echt is.

In de video is Kenji Goto Jogo te zien, gehuld in een oranje pak gehuld. Hij houdt een foto van zijn medegegijzelde Haruna Yukawa omhoog. Op het niet bewegend beeld zegt een stem in het Engels dat die laatste is gedood.

‘Ik ben Kenji Goto Jogo’, zegt de stem. ‘Jullie hebben de foto gezien van mijn celgenoot Haruna, gedood in het land van het Islamitische Kalifaat. Jullie waren gewaarschuwd, jullie hadden een deadline gekregen. Dus hebben mijn bewakers woord gehouden. Abe, u heeft Haruna gedood. U heeft het dreigement van mijn gevangennemers niet ernstig genomen en u heeft niet gehandeld binnen 72 uur. Rinco, mijn geliefde vrouw, ik hou van je en ik mis mijn twee dochters. Alsjeblieft, laat Abe niet hetzelfde doen voor mijn zaak. Geef niet op. Jij moet, samen met mijn familie, vrienden en mijn collega’s van Independent Press (het bedrijf van Kenji Goto Jogo, red.), druk blijven opvoeren op onze overheid.'

'Hun nieuwe eis is gemakkelijker', gaat de stem van Kenji Goto Jogo op de video voort. 'Ze willen niet langer geld. Dus jullie moeten niet langer zorgen maken over het financieren van terrorisme. Ze vragen alleen de vrijlating van hun gevangen zuster Sajida al-Rishawi. Het is eenvoudig. Geef hen Sajida en ik zal vrijgelaten worden.' Kenji Goto wijst er verder nog op dat vertegenwoordigers van de Japanse overheid net nu in Jordanië zijn, waar Sajida in de gevangenis zit. 

'Hoge geloofwaardigheid'

In een tv-toespraak bevestigde premier Shinzo Abe dat de opname 'een hoge geloofwaardigheid' heeft. 'We hebben de beelden zorgvuldig bestudeerd, en we kunnen slechts besluiten dat ze echt zijn'. Hij herhaalde zijn eis om de tweede gijzelaar vrij te laten.

Vrijlating vrouw uit Jordaanse cel

IS had aanvankelijk een losgeld van 200 miljoen dollar geëist van de Japanse overheid. Kreeg de terreurorganisatie dat geld niet, dan zou het de twee mannen doden. Maar in de nieuwe video vraagt IS niet langer dat geld. In de video zegt Kenji Goto dat IS nu de vrijlating vraagt van een vrouw die in Jordanië in de cel zit omdat ze een zelfmoordaanslag wilde plegen. Als de islamistisch Sajida al-Rishawi niet vrijgelaten wordt, zal ook Goto gedood worden.

Sajida al-Rishawi is een vrouw van 45 jaar die in de cel zit in Jordanië voor een mislukte zelfmoordaanslag. In 2005 wilde ze zich opblazen in het Radissonhotel in de Jordaanse hoofdstad Amman. Haar bommengordel ging niet af, maar die van haar echtgenoot wel. In de gezamenlijke aanvallen op drie hotels in Amman stierven toen 60 mensen.

Ze bekende de aanslag op de nationale tv van Jordanië, maar trok die bekentenissen later in. Op 21 september 2006 werd ze door een militaire rechtbank in Jordanië veroordeeld tot de doodstraf. Maar ze ging in beroep tegen  haar straf, een beroep dat nog altijd hangende is.