‘Verkrachtingstaxi’s’ rijden opnieuw rond in New Delhi
Vrouwen in New Delhi voelen zich vaak bedreigd wanneer de taxi of bus nemen. Foto: AFP

Amper twee maanden nadat India het taxibedrijf Uber uit de hoofdstad bande, is het onlinebedrijf opnieuw actief. ‘We betreuren de verkrachting, maar al onze medewerkers worden nu grondig gescreend’, klinkt het.

De licentie van taxibedrijf Uber werd in december 2014 ingetrokken nadat een 23-jarig meisje één van de taxichauffeurs van verkrachting had beschuldigd. Het onlinetaxibedrijf screende zijn personeel onvoldoende en was daardoor niet in staat om nog langer taxidiensten aan te bieden, volgens de Indiase overheid.

‘We moeten beter doen’

Vrijdag verklaarde Uber in een officieel bericht dat het een aanvraag heeft ingediend om oproepen te kunnen beantwoorden via de radio in plaats van online. Daardoor rijden de ‘verkrachtingstaxi’s’ opnieuw rond in de New Delhi.

Het bedrijf betreurt het incident van december 2014: ‘We moeten beter doen’, klonk het. Alle taxichauffeurs moesten zich opnieuw aanbieden voor een achtergrond- en persoonlijkheidscheck alvorens opnieuw met de taxi rond te rijden.

De chauffeur die van verkrachting werd beschuldigd, pleit onschuldig.

Uber nog steeds illegaal

De Indiase overheid vertelde aan Reuters dat er dan wel een aanvraag mag zijn: Uber blijft (voorlopig) illegaal. De overheid maakte bekend dat ze er alles aan zal doen om illegaal circulerende taxi's van het bedrijf van de straat te halen.