Tim Blanckaert is mobiliteitsmanager van het jaar
Foto: Jobat.be
Het magazine Fleet heeft Tim Blanckaert van Securex bekroond als 'Mobility Manager of the Year'. Hij zorgt voor een nieuw mobiliteitsbeleid bij de Securex-groep. De verhuis naar een nieuw kantoor in Etterbeek past daarin.

Het Brusselse hoofdkantoor van Securex, een aanbieder van diverse hr-diensten, was tot voor kort gevestigd in Evere. In 2009 ging Securex op zoek naar een nieuwe locatie die goed bereikbaar moest zijn met het openbaar vervoer. Dat werd de Sint-Michielswarande in Etterbeek, vertelt Tim Blanckaert.

"We hebben voor de verhuis veel gepraat met onze medewerkers, want ze moesten een hele verandering maken. Etterbeek is slecht bereikbaar met de wagen, en we moedigden mensen aan om met het openbaar vervoer te komen, of tot aan de stadsrand te rijden en daar over te stappen op de metro. Uiteindelijk heeft dat een zeer goed resultaat opgeleverd."

Flexwerken

Tegelijk voerde Securex ook een systeem van flexibele werkplekken in. Wie niet fysiek in het kantoor in Brussel aanwezig moet zijn, bijvoorbeeld voor een vergadering of een klantenbezoek, kan werken in een van de Securex-kantoren rond de hoofdstad. "Iemand die in Gent woont, moet niet helemaal naar Brussel rijden, maar kan even goed in het kantoor in Aalst zijn werk doen", zegt Tim Blanckaert.

Om flexwerken mogelijk te maken, investeerde Securex in technologie. De nieuwe laptops voor de medewerkers bevatten een webcam. Aangepaste software laat toe om virtuele meetings op te zetten zodat onnodige verplaatsingen vermeden worden. Ook de telefooninfrastructuur werd aangepast zodat de medewerkers via hun laptop kunnen bellen en gebeld worden, waar ze zich ook bevinden.

Sinds 2012 moedigt Securex ook thuiswerken aan. Medewerkers mogen twee dagen per week van thuis uit werken. "Onze mensen waren soms enorm gestresseerd door de verplaatsingen naar het werk. Want met de files weet je tegenwoordig wel wanneer je thuis vertrekt, maar niet wanneer je aankomt. Nu kunnen ze kiezen om thuis te werken, naar kantoor te komen of op een satellietkantoor te gaan werken." Sinds de invoering van deze maatregel leggen de Securex-medewerkers op jaarbasis 450.000 kilometers minder af.

Gemoedsrust

Bij Securex is mobiliteit al lang een aandachtspunt. "Sinds 2008 betalen we elke verplaatsing met het openbaar vervoer terug, ook voor wie een bedrijfswagen heeft." Medewerkers kunnen ook gratis gebruikmaken van de Blue Bike huurfietsen bij treinstations.

Vorig jaar stapte Securex in een proefproject rond het mobiliteitsbudget van het VIM, het Vlaams Instituut voor Mobiliteit. Vijftien medewerkers werden geselecteerd. "We bekeken wat hun mobiliteit ons kostte, en hoe ze zich voor het werk en privé verplaatsen", legt Tim Blanckaert uit. "Samen met de consultants van het VIM zoeken we naar andere manieren om die mobiliteitsbehoefte in te vullen, binnen hetzelfde budget. Dat kan bijvoorbeeld een combinatie van een kleinere bedrijfswagen, openbaar vervoer en een plooifiets zijn."

Toch verwacht Blanckaert niet dat de bedrijfswagen snel zal verdwijnen. "Voor sommigen geeft het een hele gemoedsrust dat er een wagen op de oprit staat die altijd beschikbaar is. Ik hoop wel dat ze die op zondag laten staan en met hun bedrijfsfiets naar de bakker gaan."

>

>

>