Hoe pakt uw gemeente het klimaatprobleem aan?

Steden stoten wereldwijd bijna twee derde van alle broeikasgassen uit. Ze kunnen dus het verschil maken in de strijd tegen klimaatverandering. Dat besef dringt ook bij ons door: in 2014 stelde een recordaantal Belgische gemeenten een klimaatplan op. Welke inspanningen doet uw gemeente om haar CO2-uitstoot te verminderen? En heeft ze een plan om te werken aan een toekomst met duurzame en efficiënte energie?

Op deze kaart ziet u hoeveel CO2 u als inwoner van een Vlaamse gemeente jaarlijks uitstoot. Klikt u op de gemeente, dan ziet u de infofiche met daarop de vermelding of het bestuur het burgemeestersconvenant voor lokale duurzame energie heeft ondertekend en of er een actieplan is. U vindt er in dat geval ook een verwijzing naar meer details over het plan en de concrete doelstellingen. Ook op de website www.klimaat.be/2050 van de federale overheid vindt u meer informatie over de initiatieven van uw stad of gemeente.

Wat is het burgemeestersconvenant?

De Europese Commissie lanceerde in 2008 het Burgemeestersconvenant om lokale overheden te ondersteunen bij het uitbouwen van een duurzaam energiebeleid. Steden en gemeenten die het Burgemeestersconvenant ondertekenen, stellen een actieplan voor duurzame energie op dat hun CO2-uitstoot tegen 2020 met minstens 20 procent moet verminderen. Vandaag hebben 175 Belgische gemeenten het convenant ondertekend. Wereldwijd zijn dat er 6166.

Enkele algemene vergelijkingspunten

Gemiddelde uitstoot per Belg per jaar voor:
  • Mobiliteit: 3,125 ton CO2
  • Energieverbruik in huis: 3,675 ton CO2
Gemiddelde uitstoot per gezin per jaar voor gebruik van:
  • Koelkast: 0,210 ton CO2
  • Wasmachine: 0,160 ton CO2
  • Elektrisch fornuis: 0,385 ton CO2

 

Bron: Vlaamse overheid - Departement Leefmilieu, Natuur en Energie