Vizit: teambuilden met stadsbewoners
Foto: Jobat.be
De eigenzinnige stadswandelingen van Vizit ontstonden in Gent. Het idee breidde zich uit over heel Vlaanderen en Brussel, en ook in Doornik en Luik maken ze nu kennis met het concept. Nieuwe ideeën zijn teambuildings met ondernemers, kunstenaars met een beperking of kansengroepen.

Deze lente bestaat Vizit precies twintig jaar. Het Ketelhuis, een voormalige textielfabriek in het Gentse Prinsenhof, is sinds vorig jaar de prachtige nieuwe locatie. “Heel de wereld naar Gent brengen, dat was mijn idee”, vertelt oprichtster Evelyn Cruyt.

“En het is me gelukt: met een dertigtal gidsen organiseren we stadsontdekkingen voor particulieren, bedrijven, sociale organisaties, kinderen, mensen met een beperking … we passen ons aan iedereen aan! Een goede stadsgids is van alle markten thuis. Je moet er stáán voor je groep: leraars en acteurs zijn daar goed in, maar we kijken ook uit naar specifieke vakkennis zoals duurzaam ondernemen of sociologie. We gaan graag voor maatwerk en specifieke opdrachten. Ik startte zelf ooit met een speelbezoek aan het Gravensteen voor kinderen. Toen was dat nog pionierswerk. Ondertussen zijn we actief in twaalf steden. We laten ons daarbij echt leiden door het dna van elke stad.”

Interactie

“Wat Vizit een flinke boost gaf, zijn de culinaire wandelingen waarbij groepen op één avond verschillende restaurants aandoen”, vervolgt Cruyt. Het bleek dé manier om bedrijven aan te spreken die op een alternatieve manier wilden teambuilden.

“Collega’s die elkaar niet zo goed kennen aan verschillende tafels laten aanschuiven, dat werkt heel goed. We willen nu ook bezoeken aan duurzame ondernemers inlassen tijdens de wandelingen. Een kijkje nemen bij mensen die met passie hun ding doen. Een groep Nederlandse studenten en hun docent wilden inspirerende ondernemers komen ontdekken in Gent. Het werd een geweldige wisselwerking over knowhow, passie en ondernemen met een jonge start-up in de muziekbusiness. We organiseren ook ‘passie zonder compassie’, waarbij we mensen met een beperking én een bijzonder talent ontmoeten. Ze vertellen de deelnemers over hun passie. Een zwaar fysiek gehandicapte maakt fantastische mondschilderingen. Iemand met schizofrenie vond dankzij muziek zijn weg. Een depressiepatiënt maakt prachtige beeldhouwwerken. Aansluitend wordt er dan een opdracht gegeven: maak het beeldhouwwerk na in plasticine bijvoorbeeld, of herken de muzikale intro’s die gespeeld worden. De vertellers zijn dan achteraf welkom bij de prijsuitreiking. De groepen – nu meestal nog uit de sociale sector – reageren heel positief op die ontmoetingen. Bedrijven over de streep trekken voor dit soort stadswandelingen, is nu de volgende stap. Interactie staat altijd centraal, net als het positieve verhaal. Ik wil bedrijven die ons vragen voor ‘gewone’ stadswandelingen eigenlijk ook wandelingen voorstellen met groepen die het sociaal moeilijker hebben. Op het einde organiseren we een gezamenlijke drink – en dan krijg je een waardevolle, beklijvende ideeënuitwisseling waar je als groep collega’s achteraf heel wat aan hebt.”

>

>

>