Coene stoort zich niet aan uitspraken Van Overtveldt over ECB
Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België (archiefbeeld) Foto: BELGA

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België, stoort zich niet aan de uitspraken van minister van Financiën Johan Van Overtveldt over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). ‘Wij doen ook uitspraken over het beleid van de regering. Dan lijkt het mij maar normaal dat een minister uitspraken doet over ons’, zei Coene donderdag in Terzake.

Volgens Coene zal de Nationale Bank in het plan van de ECB maandelijks zo’n 1,5 à 1,6 miljard euro aan overheidsobligaties opkopen.

Pas donderdag besliste de Europese Centrale Bank om elke maand tot 60 miljard euro in de Europese economie te pompen. Van Overtveldt wachtte daar niet op om kritiek te spuien. Volgens hem, zo zei hij in een interview met De Standaard, riskeert de ECB met die financiële injectie het spaargeld van de gewone burger te ontwaarden. Die uitspraken botsten op kritiek, vooral uit CD&V-hoek. Zo noemde CD&V-voorzitter Wouter Beke de uitspraken ‘ongepast’. Kamerlid Eric Van Rompuy ging nog een stapje verder en noemde ze ‘onaanvaardbaar’.

‘Beleid is er niet om spaarder te helpen’

Gouverneur Luc Coene ziet echter geen probleem met het feit dat de N-VA-minister zich heeft uitgelaten over het ECB-beleid, al is hij het er niet mee eens dat de spaarder de dupe dreigt te worden. ‘Het beleid heeft trouwens niet als doel de spaarder te helpen’, aldus Coene. Volgens de gouverneur moet het beleid vooral helpen om mensen aan te zetten te investeren en zo groei te creëren. Tegelijk erkent Coene dat de ECB-bazooka geen ‘mirakeloplossing’ is en dat er ook risico’s aan verbonden zijn.