Bergen (Mons) is zoals u weet de culturele hoofdstad van Europa in 2015. Op zaterdag 24 januari trapt ‘Mons 2015’ af met een openingsfeest vol licht, fanfares en gekke invallen.

Het feest, verdeeld over zeventien locaties (elf buitenlocaties en zes binnenlocaties) over de hele binnenstad, staat in teken van verlichting.

Tover uzelf om tot een levende discobal. Er worden namelijk zilverkleurige poncho’s, ontworpen door de Luikse designer Jean-Paul Lespagnard, uitgedeeld aan de bezoekers.

De evenementen worden onafgebroken herhaald en dat de hele avond lang. Slechts drie evenementen vinden plaats op een vast tijdstip. In de stad zijn zo’n veertigtal openluchtbars voorzien.

Hier vindt u alle evenementen op een rij. Een greep uit het aanbod: Place du Parc zal in vuur en vlam staan. In het verlichte station van Mons presenteert de fotoclub van Mons hun werk van het hele jaar 2014. U zal dansen met de honderdtal robots, die aan de gevels van de Marché aux Herbes bevestigd zijn.

In een kring voor de Sint-Waldetrudiskerk zal u een vijftiental transparante iglotenten zien liggen die van binnenuit verlicht worden. Als knipoog naar de stad van de Doudou zal in de tuinen van het Belfort een enorme draak liggen te slapen, die bewaakt zal worden door honderden verlichte elfen. Ook zullen draken een optocht houden door de straten van Bergen.

Bergen werkt voor ‘Mons 2015’ samen met achttien partnersteden, waaronder Gent. Belangrijke speler in het openingsfeest, en bij verschillende andere manifestaties in Bergen, wordt het visueel collectief Dirty Monitor uit Charleroi. Die groep zal ook tijdens het Gentse ‘Lichtfestival’ een tachtig meter lange projectie doen op het Gentse Sint-Pietersplein. Met hun ‘mapping creaties’ is het collectief momenteel wereldwijd actief.

‘We willen en kunnen een immens project als ‘Mons 2015’ niet alleen dragen’, zei ex-premier en burgemeester van Bergen Elio Di Rupo (PS). Hij verduidelijkte dat ‘Mons 2015’ daarom samenwerkt met zestig verenigingen, 22 culturele instellingen, 18 partnersteden in België en 12 partnergemeenten rond Mons. ‘Elke stad draagt een partnerproject, de organisatie wil daarmee ‘Mons 2015’ over het land uitdragen’, zegt Di Rupo. ‘We hopen dat er ook contacten voor de toekomst worden gelegd.’

Meer info op www.mons2015.eu.

Openingsfeest op 24 januari van 18u tot 2u, over de hele binnenstad. Gratis. Geen ticket nodig.

 

Point d'info en construction à la rue de Nimy ! J-2 #Mons2015

Une photo publiée par Mons 2015 (@mons2015) le