Restorestje, zo zal de ‘doggybag’ in Vlaanderen heten. Door zo’n naam te lanceren, hoopt Test-Aankoop dat het meenemen van overschotten van eten op restaurant steeds meer ingeburgerd zal geraken.

Een derde van al het eten dat jaarlijks geproduceerd wordt, wordt weggegooid. Om voedselverspilling tegen te gaan, zette Test-Aankoop een aantal maanden geleden in samenwerking met de stad Gent een ludieke actie op. Samen gingen ze op zoek naar een Nederlandse naam voor de ‘doggybag’. In de Verenigde Staten is het al lang de gewoonte om zo’n ‘doggybag’ te vragen. In Vlaanderen is dat nog niet het geval. Met zo’n doggybag kan de restaurantgast eten dat op het bord blijft liggen gewoon mee naar huis nemen.

Het werd uiteindelijk dus restorestje. Andere kanshebbers waren onder meer kliekjesdoos, nagenieter, overdoos en verspil-me-nietje. De nieuwe naam werd donderdagmiddag door Test-Aankoop en Gents schepen voor Milieu en Klimaat Tine Heyse (Groen) voorgesteld in restaurant Du Progres op de Korenmarkt in Gent.

Test-Aankoop zal nu zoveel mogelijk restaurants aanspreken om het restorestje meer te promoten. Stad Gent zelf lanceert een digitale kaart waarop alle restaurants zullen te zien zijn die gebruik maken van het restorestje. Op dit moment zijn het er al 46.

In een eerste fase zullen er 5.000 restorestjes worden uitgedeeld. Stad Gent verdeelt ze gratis aan de restaurants, met een fietskoerier. De restaurants die het restorestje geven, krijgen een sticker op hun raam.

‘Restauranthouder niet aansprakelijk’

HoReCa Vlaanderen juicht het initiatief toe, maar hoopt wel dat er eerst een duidelijk wettelijk kader wordt gecreëerd: het is de consument zelf die verantwoordelijk is voor de versheid van het eten van zodra het in het restorestje verdwijnt.

‘Wanneer het eten in de doggybag bijvoorbeeld te lang of niet koel bewaard wordt en slecht wordt, mag het niet zo zijn dat de restauranthouder daar aansprakelijk voor is.’

Via een internetcampagne konden mensen stemmen op hun favoriete naam. Er werden meer dan 6.000 stemmen uitgebracht.