'E-sigaret niet kankerverwekkender dan gewone sigaret'
Foto: IMAGEGLOBE

De steeds populairdere e-sigaret heeft zeker een gevaarlijk kantje, maar schadelijker dan een gewone sigaret is ze niet. Het onderzoek dat eerder in verschillende media verscheen, stond in kinderschoenen en bewijst niet dat de e-sigaret tot 15 keer kankerverwekkender is dan een gewone sigaret.

Donderdagochtend berichtten verschillende media over de schadelijkheid van de e-sigaret. Volgens een onderzoek dat in New England Journal of Medicine verscheen, heeft een elektronische sigaret van 5 volt door de hoge verdampingstemperatuur een hoge concentratie formaldehyde. Tot daar was de berichtgeving correct.

Storm in een glas water

Op het einde van hun onderzoek formuleert het onderzoeksteam de hypothese dat de stof die overdadig aanwezig is in één type batterij van één soort e-sigaret mogelijk kankerverwekkend kan zijn voor de longen. Deze hypothese werd nog niet bevestigd en berust bovendien op resultaten van een pioniersonderzoek naar één type e-sigaret.

Marleen Finoulst, coördinator Gezondheid en Wetenschap voor het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam), bevestigt dat de berichtgeving over de e-sigaret een storm in een glas water was: 'Het wordt enorm opgeblazen. Een gewone sigaret is in veel gevallen tot honderd keer kankerverwekkender dan een e-sigaret. Ik zeg niet dat het gezond is om je hele leven lang e-sigaretten te roken, maar verschillende recente analyses wijzen uit dat de e-sigaret het consequent beter doet dan de gewone sigaret.'

Ook Cathy Rigolle van Kom op Tegen Kanker zegt dat de e-sigaret gezonder is dan een gewone sigaret: 'We gaan er van uit dat de e-sigaret gezonder is omdat er geen sprake is van tabaksverbranding. Al raden we mensen nog altijd aan om gewoon helemaal niet te roken, wat nog altijd de beste oplossing blijft.'