Minister van Energie: ‘Afschakelplan blijft geldig voor volgende winter’
Foto: BELGA

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft hoogspanningsnetbeheerder Elia gevraagd de strategische reserve elektriciteit te verviervoudigen. Dat bericht De Tijd donderdag. Toch blijft het afschakelplan ook volgende winter van kracht.

De strategische reserve voor elektriciteit wordt tegen volgende winter fors opgetrokken. De hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft voor deze winter een strategische reserve van 850 megawatt aangelegd, maar moet die tegen volgende winter verviervoudigen naar 3.500 megawatt. Dat komt overeen met 3,5 kernreactoren.

'We hebben een grotere reserve nodig', zegt Marghem. Elektriciteitsbedrijven hebben immers aangekondigd dat er nog veel oude en onrendabele centrales worden stilgelegd. Daarnaast blijft er onzekerheid over de toekomst van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, waar duizenden kleine scheurtjes werden aangetroffen in de stalen wand van het reactorvat. Tegelijk bevestigt Marghem dat het afschakelplan ook volgende winter van kracht blijft.

Als het deze winter zo koud was geweest als in 2010-2011, was het afschakelplan al 25 dagen geactiveerd geweest, klinkt het verder op Marghems kabinet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in