Antwerpse Pegida-manifestatie krijgt geen toestemming
Foto: belga
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) geeft geen toelating voor de manifestatie die Pegida Vlaanderen maandag wilde houden in het Antwerpse stadscentrum. Ook de geplande tegenbetoging, een wake van Hart boven Hard, krijgt geen toestemming.

Pegida Vlaanderen wilde aanstaande maandag, 26 januari, betogen in Antwerpen. Amper anderhalf uur voor de betoging van Pegida wilde Hart Boven Hard een tegenbetoging houden. Maar geen van beide manifestaties mogen plaatsvinden. De beslissing komt er na een negatief advies voor beide acties vanwege de lokale politie.

'Het dreigingsniveau 3 is nog in het hele land van kracht, beide manifestaties houden in de huidige context een risico in voor de openbare veiligheid en zouden daarom ook een grote politie-inzet vereisen', laat De Wever in een persbericht weten. Verder wil hij voorlopig geen commentaar kwijt.

'Tegen islamisering'

Pegida Vlaanderen wilde op maandag 26 januari naar Duits voorbeeld een 'volksbijeenkomst voor onze vrijheden en tegen islamisering' organiseren in Antwerpen. Aanvankelijk werd het pleintje voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal voorgesteld als plaats van afspraak, nadien werd gewag gemaakt van de Groenplaats en maandag nog van het Conscienceplein. Een toelating was er intussen echter nog niet, de gesprekken met de politie waren nog volop aan de gang.

Burgerplatform Hart boven Hard plande op diezelfde dag een tegenbetoging als 'een onmiddellijk en duidelijk antwoord aan diegenen die verdeeldheid en haat willen zaaien op basis van afkomst of religie' en dat op enkele honderden meters van de Pegida-actie, mogelijk aan het Steen of het Mechelseplein. Ook zij hadden echter nog geen toelating op zak.

Nieuwe datum?

Of de organisatoren alsnog zullen doorzetten met de manifestaties, dan wel of er eventueel een nieuwe datum gezocht zal worden, is nog niet bekend.