Porosjenko: ‘9.000 Russische soldaten in Oekraïne’
Porosjenko had in Davos een stukje metaal van een Oekraïense bus mee, die volgens hem werd beschoten tijdens een Russische raketaanval. Foto: AP

In het oosten van Oekraïne zijn in totaal meer dan 9.000 Russische soldaten ingezet. Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko tijdens een conferentie in het Zwitserse Davos, waar het Wereld Economisch Forum plaatsvindt. Volgens hem zal de situatie in Oekraïne pas stabiliseren als Rusland de grens sluit en zijn troepen terugtrekt.

'We hebben meer dan 9.000 soldaten van de Russische Federatie op het grondgebied, met meer dan 500 tanks, zware artilleriestukken en troepentransportvoertuigen', aldus Porosjenko.

Volgens hem zal er een duidelijke en stabiele situatie in Oekraïne zijn, als Rusland de Russisch-Oekraïense grens sluit en de troepen terugtrekt. 'De oplossing is heel eenvoudig: stoppen met het leveren van wapens en munitie, de troepen terugtrekken en de grens sluiten', beklemtoonde hij.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, hield woensdagmorgen in een speech vol dat er momenteel geen Russische troepen meevechten in Oost-Oekraïne.

Porosjenko keert nu terug naar Oekraïne vanwege de 'verslechtering van de situatie' in het oosten van het land de afgelopen dagen. Dinsdag zei het Oekraïense leger nog direct door het Russische reguliere leger bij Loehansk te zijn aangevallen.

Overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne (Pavlo Klimkin), Rusland (Sergej Lavrov), Duitsland (Frank-Walter Steinmeier) en Frankrijk (Laurent Fabius) vergaderen woensdagavond (18.45 uur GMT) in Berlijn. Porosjenko zei alvast niet opnieuw te zullen onderhandelen over het vredesakkoord van vorig jaar.

Dinsdag begon Kiev aan de mobilisatie van reservisten, waarbij in totaal 100.000 soldaten extra onder de wapens geroepen worden. Premier Arseni Jatsenjoek wil het totale aantal Oekraïense soldaten met 68.000 verhogen tot 250.000 manschappen.

Kritiek dat Kiev dat niet kan betalen, wees Jatsenjoek van de hand. In de overheidsbegroting is 90 miljard grivna (ongeveer 4,8 miljard euro) voor Defensie-uitgaven voorzien, zei hij.