Luc Tuymans veroordeeld voor plagiaat
De foto van Katrijn Van Giel. Foto: Katrijn Van Giel

Luc Tuymans pleegde plagiaat toen hij een schilderij baseerde op een foto van De Standaard-fotografe Katrijn Van Giel. De beroemde Antwerpse kunstschilder deed dat volgens de rechter ook te kwader trouw. Dat vernam De Standaard.

‘Het schilderij van Luc Tuymans is niet meer, noch minder dan de overname van de persfoto van Katrijn Van Giel. Door de reproductie van de foto zijn haar auteursrechten geschonden.’

De burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen oordeelde dat de wereldvermaarde Antwerpse kunstenaar zich met ‘A Belgian politician’ (2011) bezondigde aan plagiaat. Hij baseerde het schilderij op een portret dat Katrijn Van Giel een jaar eerder na de verkiezingen had gemaakt van Jean-Marie Dedecker.


Katrijn Van Giel maakte de foto (links) van Jean-Marie Dedecker na de verkiezingen in 2010. Volgens Luc Tuymans is zijn schilderij een humoristische bewerking van de krantenfoto.

De bijzondere kadrering, de kleuren, maar ook de belichting die het zweet van de politicus accentueert, zijn op het schilderij hetzelfde als op de foto.

De rechter legde een dwangsom op van 500.000 euro die Tuymans ervan moet weerhouden verdere reproducties te maken.

Beroep

Tuymans gaat wel in beroep tegen de uitspraak. 'Net zoals bij vele hedendaagse kunstenaars is elk werk van Luc Tuymans gebaseerd op bestaande beelden. Hoe kan een artiest de wereld in vraag stellen met zijn kunst als hij geen beelden uit die wereld mag gebruiken? Dit vonnis verbiedt een bepaalde vorm van hedendaags kunst en ontneemt hedendaags kunstenaars het recht om zich uit te drukken', stellen zijn advocaten in een persbericht. Ze blijven er bij dat 'A Belgian Politician' een parodie is.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in