Pegida laat zich niet afschrikken door politieverbod
Foto: AFP

De leiders van Pegida, de antimoslimbeweging in Duitsland, willen hun wekelijkse betogingen in de oostelijke stad Dresden volgende week maandag hervatten nadat hun protestmars voor maandag door de politie is verboden wegens ‘een concrete terreurdreiging’. Ondertussen kent het Pegida-initiatief steeds meer navolging buiten Duitsland.

Kathrin Oertel van de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland (het blanke Westen, red.) riep zowel de vrijheid van meningsuiting als het recht om te vergaderen in.

De beweging kant zich tegen alles wat met de islam te maken heeft en tegen (niet-blanke) immigratie. Desondanks bestempelt zij zichzelf als niet-xenofoob. Vorige week trok de Pegida-mars in Dresden ongeveer 25.000 aanhangers.

Blijft het maandag in de Oost-Duitse stad kalm, dan vinden wel Pegida-betogingen plaats in Berlijn, München, Düsseldorf en Leipzig.

Sneeuwbaleffect in Scandinavië

De Pegida-betogingen kennen nu ook navolging buiten Duitsland. Na Oostenrijk en Zwitserland zijn nu in Denemarken mensen op straat gekomen onder anti-islamitische vlag. Net als in Duitsland zijn de manifestaties gericht tegen moslims en immigranten in het algemeen en voor het behoud van de 'Westerse normen en waarden'.

Maandagavond vonden Pegida-marsen plaats in Kopenhagen (200 deelnemers) en Aarhus (een dertigtal). Er waren ook - veel meer - tegendemonstranten, luidde het bij de politie. Ook in de Noorse hoofdstad Oslo vond maandag een tweede Pegida-optocht plaats. De ongeveer 70 demonstranten werden door tegenbetogers met sneeuwballen bekogeld.