In 2017 eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello
Loting voor de volgorde van de finalisten van de Elisabethwedstrijd (archiefbeeld). Foto: Bart Dewaele

De Koningin Elisabethwedstrijd zoekt nieuwe paden op. In 2017 komt er nieuwe discipline van de prestigieuze muziekwedstrijd: een sessie voor cello.

Dat kondigt de organisatie maandag aan op zijn website.

'De beslissing om een nieuwe wedstrijd voor cello te houden is heel spontaan tot stand gekomen na ontmoetingen met een aantal uitstekende jonge cellisten, tegen de achtergrond van het wereldwijde enthousiasme waar het instrument vandaag op kan rekenen. Ondanks dit enthousiasme lijkt het de internationale scène aan een belangrijke cellowedstrijd te ontbreken', luidt het.

De beslissing is eerst uitvoerig afgetoetst in de muziekwereld en is positief onthaald bij zowel de jonge als de oude generatie. Er is ook een leemte, zegt secretaris-generaal Michel-Etienne Vanneste. De grote internationale wedstrijden, genoemd naar de topellisten Pablo Casals en Mstislav Rostropovitsj, hielden een tijdje geleden op te bestaan wegens te beperkte middelen. Brussel heeft er de structuur en de infrastructuur voor.
Geert Van Der Speeten
Cultuurredacteur

De eerste sessie van de nieuwe discipline zal in mei 2017 plaatsvinden, dat is 80 jaar na de stichting van het Eugène Ysaÿe Concours in Brussel. Het reglement en de muzikale partners van het evenement zullen in januari 2016 aangekondigd worden.

In de toekomst zal de vierjarige cyclus van de KEW er als volgt uitzien: 2015 viool, 2016 piano, 2017 cello, 2018 zang, 2019 viool, enzovoort.