Onderwijskoepels: ‘Geen advies over uitstellen uitstapjes naar Brussel’
Foto: BDW

De katholieke onderwijskoepel VSKO en GO!, het Vlaamse gemeenschapsonderwijs, geven aan hun scholen niet het advies om hun schooluitstappen naar Brussel af te zeggen, nu de terreurdreiging is toegenomen. 'Wij willen als koepel niet bijdragen tot de angstpsychose', zegt Willy Bombeek van VSKO. GO! hamert erop dat er goede argumenten moeten zijn om dergelijke schooluitstap nu uit te stellen.

De directeur van het Heilig-Hart&College in Halle besliste vorige week om een schooluitstap voor leerlingen van het vierde leerjaar naar Brussel uit te stellen door de terreurdreiging.

Deze beslissing kwam er zeker niet op voorspraak van de koepel. 'Elke school bij ons is autonoom waardoor zij zo’n beslissingen zelf kunnen nemen', zegt Willy Bombeek, woordvoerder van de VSKO. 'Wij willen als koepel echter niet bijdragen tot de angstpsychose.'

Go!

Ook het GO! geeft geen advies aan scholen om niet naar Brussel af te zakken. Als een school dit wel zou beslissen, dan is het belangrijk 'hoe het wordt meegedeeld aan de leerlingen', zegt Sarina Simenon van GO!. 'De argumentatie is heel belangrijk, want het gaat toch om een krachtig signaal dat men aan de kinderen geeft.'

Awel, de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon, krijgt niet meer oproepen sinds de toegenomen terreurdreiging in ons land. 'Wel komt het thema frequenter voor in de contacten', zegt coördinator Sibille Declercq. 'Vooral bij jonge kinderen is er soms echt wel angst, terwijl bij oudere kinderen er meer discussie is rond thema’s als terrorisme of radicalisering'.