Ontdek Pilsen, culturele hoofdstad 2015
Een stad voor bierliefhebbers. Foto: Plzenský Prazdroj

Niet alleen Bergen (Mons), maar ook het Tsjechische Pilsen mag zich dit jaar culturele hoofdstad van Europa noemen. Wat moet u zeker bezoeken?

Als u een trip plant naar de Tsjechische hoofdstad Praag, neem er dan ook Pilsen bij. De stad, in het westen van Tsjechië en op maar een uurtje rijden van Praag, telt zo’n 160.000 inwoners. Qua grootte is het te vergelijken met iets tussen Gent en Leuven in.

De industriestad wordt steevast geassocieerd met de productie van pilsbier: een brouwerijbezoek aan Pilsner Urquell is een van de topattracties in de stad. Het ‘pils’ dat wij nu nog kennen werd in 1839 voor het eerst in Pilsen gemaakt. In de stad zijn er veel gezellige kroegen en pubs.


De ingang van de brouwerij (Foto: Plzenský Prazdroj)

Ook een bezoek aan de Sint-Bartholomeüskathedraal, de hoogste kerktoren van Tsjechië, loont de moeite. Deze toren meet liefst 102 meter.


www.pilsen.eu 

In de stad staat de op een na grootste synagoge van Europa. De Grote Synagoge werd in 1892 gebouwd en is bewaard gebleven tijdens de tweede wereldoorlog. Er worden vaak concerten gegeven. Een klein deel wordt nog gebruikt voor diensten. Tegenwoordig bestaat de joods gemeenschap in Pilsen uit minder dan honderd mensen.


www.pilsen.eu 

Ook het ondergrondse gangensysteem onder de binnenstad is de moeite waard om te bezoeken. In de middeleeuwen werden opslagkelders gegraven door koopmannen. Deze kelders werden vanaf 1970 met elkaar verbonden en dienen nu als systeem om het grondwater in de binnenstad op peil te houden.

Wil u de stad een virtueel bezoek brengen? Klik dan hier.

Meer info over Pilsen culturele hoofdstad op: www.plzen2015.cz.