Hoofdredacteur Charlie Hebdo verdedigt Mohammed-cartoons
Foto: EPA

Gérard Biard, de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, heeft in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC de controversiële spotprenten van de profeet Mohammed verdedigd.

Na het verschijnen van het recentste nummer van Charlie Hebdo, met op de cover een Mohammed-cartoon, braken in verschillende landen zware onlusten uit. In Niger vielen verschillende doden bij het protest tegen de omstreden cartoons. Tijdens zijn bezoek aan de Filipijnen uitte de paus zijn ongenoegen over de nieuwe Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo. De paus argumenteerde dat religie een mensenrecht is van eenieder en dat iedere religieuze stroming zijn waardigheid heeft. ‘Het gaat te ver om te provoceren of andermans religie te beledigen of te bespotten’, zei Franciscus.

In een reactie zegt Biard dat het magazine de vrijheid van godsdienst verdedigt elke keer het een cartoon van de profeet of van God publiceert. ‘Wij geloven dat religie geen plaats heeft in het politieke discours, want als dat gebeurt wordt het politieke discours totalitair. God mag geen politieke of publieke figuur zijn. Wij verdedigen de vrijheid van geloof en de vrijheid van meningsuiting,’ aldus Biard.

Volgens Biard is secularisme de hoeder van de democratie en de garantie voor vrede. ‘Wij verdedigen enkel de vrijheid, onze vrijheid, secularisme, de vrijheid van gedachten en de democratie,’ onderstreept Biard. ‘Wij hebben niemand vermoord. We moeten ophouden moordenaars en slachtoffers over dezelfde kam te scheren. ‘

Biard is ook niet te spreken over de beslissing van verschillende media om de cover van het jongste nummer van Charlie Hebdo niet te publiceren. ‘Ik kan de kranten die verschijnen onder totalitaire regimes niet verwijten dat ze een prent die hen wellicht een gevangenisstraf of de dood oplevert niet publiceren. Maar tegenover de kranten in democratische landen ben ik wel kritisch. Deze cartoon is een symbool van de vrijheid van meningsuiting en geloof, van de democratie. Door de cartoon niet te publiceren, halen die kranten hun neus op voor de democratie.’

Bij de aanslag op Charlie Hebdo vielen 12 doden. Gérard Biard bevond zich op het moment van de feiten in Londen.