Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid maakt zich ernstig zorgen over het aantal verkeersdoden deze maand. Tot nu toe zijn er minstens 25 mensen gestorven. Dit weekend alleen al vielen er vijf doden, in Houthalen-Helchteren en in Moeskroen. Het BIVV roept expliciet bestuurders en zwakke weggebruikers op om hun gedrag in het verkeer aan te passen, als we van 2015 geen verkeersonveilig jaar van willen maken.

Januari is sowieso al een risicovolle maand omdat het sneller donker wordt, maar ook door de zachte winter stijgt de kans op ongevallen. 'Bij slecht weer gaan mensen hun verplaatsingen uitstellen, als het minder slecht weer is wordt er risicovoller gereden', zegt Koen Peeters van het BIVV. Belgen kennen de verkeersregels wel volgens een recente studie, maar velen passen die niet toe.Dit weekend vielen er in de nacht van zaterdag op zondag twee doden en een zwaargewonde bij een ongeval in Houthalen-Helchteren. De bestuurder van het voertuig zou de controle over het stuur zijn verloren, waarna de wagen uit de bocht ging en tegen een boom belandde.In Moorslede kwam zaterdagmiddag een 22-jarige man om het leven bij een zware frontale botsing, zijn 18-jarige vriendin is kritiek. De twee wilden een wagen inhalen, maar de jonge bestuurder schatte het manoeuvre verkeerd in en botste frontaal op een tegenligger. De klap was enorm.

In Dottenijs, een deelgemeente van Moeskroen, zijn zondag rond 05.00 uur twee mensen omgekomen. Een wagen botste in de industriezone van de gemeente tegen een oplegger van een vrachtwagen die langs de weg stond. Een man en een vrouw stierven ter plaatse, de twee andere inzittenden van de wagen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Een 57-jarige bestuurder van een terreinwagen overleed zondag aan zijn verwondingen na een ongeval in Châtelet. De bestuurder botste vrijdagavond op de Route de Namur tegen een geparkeerde wagen. Het voertuig baande zijn weg voort en ramde meerdere huisgevels en kwam uiteindelijk tot stilstand voor de ingang van een woning. Wellicht is de bestuurder onwel geworden.

Zondagnamiddag vielen er ook nog vier zwaargewonden in het Henegouwse Heppignies (Fleurus). De VW Golf miste een bocht, botste tegen de veiligheidsafsluiting en belandde na een vlucht over een onderliggende weg meters lager in de beplanting. De vier inzittenden, onder wie een kind van anderhalf jaar, werden zwaargewond.

Tot slot, in Sint-Katelijne-Waver is vrijdagavond de 28-jarige bestuurder van een personenwagen levensgevaarlijk gewond geraakt bij een aanrijding met een andere wagen. Bij de klap belandde een van de voertuigen, een Volkswagen Golf cabrio, tegen een verlichtingspaal. De ravage was enorm.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in