Nu toch link tussen Griekse arrestaties en terreurcomplot
Foto: BELGA

Eén van de mannen die gisteren in Griekenland werd opgepakt zou nu toch in verband worden gebracht met de verijdelde aanslagen in ons land. Dat blijkt uit een mededeling van het federaal parket.

De Griekse politie pakte zaterdag twee mensen op in Pangrati, een centraal gelegen wijk van Athene. Tijdens de politieactie werden een aantal mobiele telefoons in beslag genomen. Volgens de Griekse media was er een link met de verijdelde aanslagen in België. Abdelhamid Abaaoud (27), alias Abou Omar Soussi, uit Sint-Jans Molenbeek, het vermoedelijke brein achter de aanslagen zou zich in Griekenland bevinden.

Hoewel het federale parket zaterdagavond laat liet weten dat de opgepakte personen niets te maken hadden met het terreurcomplot in ons land, vraagt het nu toch om de uitlevering van één van de verdachten. Het is nog niet duidelijk of het gaat om Abou Omar Soussi.

'Na doorgedreven analyse van de beschikbare onderzoekselementen is in de loop van de namiddag gebleken dat er alsnog genoeg aanwijzingen zijn om de uitlevering te vragen van één van de twee personen die gisteren werden aangehouden te Athene', zo meldde het federaal parket zondagavond in een korte verklaring.

Doodgeschoten strijders kwamen uit Molenbeek

Intussen is er wel meer duidelijkheid over de identiteit van de jihadisten die in Verviers werden doodgeschoten. Het gaat om twee inwoners van Molenbeek. Eerst werd gedacht dat de ene een Nederlander was omdat hij valse papieren op zich had maar. Aan de hand van zijn vingerafdrukken werd hij geidentificeerd als inwoner van Sint-Jans Molenbeek.

Vanmorgen vonden ook nog twee huiszoekingen plaats in Molenbeek. Daarbij gebeurden geen nieuwe aanhoudingen.

Donderdag werden dertien personen opgepakt bij huiszoekingen in Verviers, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel en Sint-Agatha-Berchem. Ook in Anderlecht en Liedekerke vonden toen huiszoekingen plaats. In Verviers openden twee verdachten het vuur op de speciale eenheden van de federale politie. In het vuurgevecht dat daarop volgde vonden de twee schutters de dood.