Duitser wint wereldbekerproef, Nicola Philippaerts nog net in de punten
Foto: EPA

De Duitse springruiter Hans-Dieter Dreher heeft zondag in Leipzig de negende wereldbekerproef van het seizoen gewonnen. Met de 14-jarige hengst Embassy II vormde de 42-jarige Dreher de snelste van drie foutloze combinaties in een barrage met vijf. De Noor Geir Gulliksen werd met Edesa tweede, de Italiaan Luca Maria Moneta met Connery derde.

De Belgen bereikten de barrage niet. Nicola Philippaerts werd ondanks acht strafpunten in de eerste omloop met Challenge nog zestiende en sprokkelde zo net één wereldbekerpunt. Pieter Devos moest met Dream of India eveneens acht strafpunten noteren. Hij eindigde op de 25e plaats.

De 32-jarige Zwitser Steve Guerdat nam niet deel in Leipzig, maar behield toch de leiding in de wereldbekerstand van de West-Europese liga. De olympische kampioen zag wel de Fransman Kevin Staut langszij komen. Na negen van twaalf manches heeft het duo met 57 punten tien punten voor op de Nederlander Harrie Smolders. Jos Verlooy is met 30 punten op een zestiende plaats beste Belg. Françpos Mathy Jr (25 ptn) is 25e, Nicola Philippaerts (22) 29e, Judy-Ann Melchior (20) 33e, Pieter Devos (18) 35e, Gregory Wathelet (12) 49e, Olivier Philippaerts (12) 50e, Niels Bruynseels (5), 62e en Constant Van Paesschen (4) 65e.

De eerste achttien plaatsen zich voor de wereldbekerfinale, die van 15 tot 19 april 2015 in Las Vegas (Nevada) gesprongen wordt. De volgende manche in de West-Europese liga vindt volgend weekend in het Zwitserse Zürich plaats.