Anderlecht heeft op een drafje de drie punten gepakt tegen Lierse. Er stond de hele match maar één ploeg op het plein. Jongeren Youri Tielemans (17), Leander Dendoncker (19) en Osval Alvarez (19) klaarden de klus voor paars-wit, dat zijn achterstand op Club Brugge verkleint tot twee punten. Bekijk de beelden vanaf 23u op Sportwereld.be.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Paars-wit en Lierse moesten aardig puzzelen voor hun eerste match van het nieuwe jaar. Anderlecht miste Frank Acheampong, Ibrahima Conte, Chancel Mbemba (Afrika Cup), Aleksandar Mitrovic (geschorst) en kersvers Gouden Schoen Dennis Praet (blessure). Youri Tielemans pakte de nummer tien-positie van Praet over, Nathan Kabasele en Goh Bi Cyriac maakten voorin de dienst uit. Bij Lierse startten nieuwkomers Daniël Mojsov en Brice Ntambwe meteen in de basis.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

Lierse

Anderlecht domineerde van meet af aan de partij, maar kwam net zoals Club Brugge vrijdag nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Na twintig minuten stelde Nathan Kabasele doelman Bajkovic dan toch eens op de proef. Dus hielpen nieuwkomers Mojsov en Ntambwe maar een handje met allebei een domme ingreep: de eerste maaide Cyriac neer in de zestien. Youri Tielemans - zonder discussie om wie de penalty zou zetten - trapte de strafschop strak in de hoek. Tien minuten later was het aan Ntambwe om zich in negatieve zin te laten opmerken. Op meer dan dertig meter van het doel ging de voormalige Belgische jeugdinternational stevig door op de enkels van Tielemans. Ref Delferière haalde meteen de rode kaart boven.

Dendoncker en Alvarez scoren eerste voor Anderlecht

Tegen tien man had Anderlecht helemaal gewonnen spel. De Pallieters werden gewoonweg omsingeld en dat resulteerde net voor rust in een tweede Brusselse doelpunt. Het was Leander Dendoncker die met een knappe knal vanop zo’n vijfentwintig meter zijn eerste doelpunt voor Anderlecht binnenjaste.

Ook na rust bleef het een spel van kat en muis. Steven Defour miste op een haar na de 3-0 met het hoofd, Nathan Kabasele miste een enorme kans na een vloeiende aanval. Die onvermijdelijke derde treffer zou er uiteindelijk toch komen, van de voet van invaller Osval Alvarez. De 19-jarige Colombiaanse invaller zette met een afgeweken schot de eindstand op het bord nadat hij Mojsov helemaal dol gedraaid had. In het slot mocht Aaron Leya Iseka, de jongere broer van Michy Batshuayi, nog zijn competitiedebuut maken voor paars-wit, dat de match rustig kon uitspelen.

Door de makkelijke overwinning halveert Anderlecht zijn achterstand op koploper Club Brugge van vier naar twee punten. Lierse moet zich serieus beginnen afvragen wat het nog in eerste klasse kan betekenen. De Pallieters staan op zes punten van de nummer voorlaatst, verloren voor de derde keer op rij kansloos met een doelsaldo van 0-15 en de nieuwkomers bleken geen toegevoegde waarde. Heel veel erger kan het niet worden op het Lisp.

Herbeleef de match hier fase per fase!

Bekijk hier alle opstellingen!

Opmerkelijk: Voor de match werden Trainer van het Jaar Besnik Hasi, Belofte van het Jaar Youri Tielemans en Gouden Schoen Dennis Praet in de bloemetjes gezet.

Belangrijkste fases:

20’ We zijn twintig minuten ver en Bajkovic moet een eerste keer echt tussenkomen. Hij ranselt een plaatsbal van Kabasele in hoekschop.

22’ GOAL! Mojsov haakt Cyriac en Delferière wijst naar de stip! Strafschop voor Anderlecht! Youri Tielemans zet zich achter de bal. De youngster aarzelt niet en ramt de bal het zijnet in. Hij draagt zijn doelpunt op aan Malanda. Anderlecht op 1-0!

36’ RODE KAART! Brice Ntambwe krijgt een directe rode kaart. De nieuwkomer van Lierse mag meteen gaan douchen na een drieste ingreep op Youri Tielemans, die ook verzorging nodig heeft.

45+2’ GOAL! Leander Dendoncker scoort voor Anderlecht. De jongeling verdubbelt de score vlak voor rust met een heerlijke knal! Bajkovic is kansloos, de wedstrijd is nu wel helemaal gespeeld!

53’ Steven Defour en Andy Najar boksen een aanval in mekaar. De kleine generaal van Anderlecht knikt de derde treffer van de dag maar net naast.

61’ De knapste aanval van deze namiddag wordt door Kabasele de nek omgewrongen. Dendoncker en Colin lagen aan de basis van de combinatie.

80’ GOAL! De pas ingevallen Zuid-Amerikaan Alvarez trekt op avontuur en heeft wat geluk bij de afwerking: zijn schot verdwijnt via een bezoekend been voorbij Bajkovic: 3-0.