Op Agriflanders is Karen Verplancke uit Beervelde zaterdagavond verkozen als “Schoonste Boerin van Vlaanderen 2015-2016. De 32-jarige melk- en vleesveehoudster volgt Ellen Van Eynde op als nieuwe ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw.

Met de wedstrijd willen de organisatoren het imago van de hedendaagse boerin en de hele landbouwsector een duw in de rug geven. Escargots- en saffraankweker Elke Huysman (34) uit Moerbeke-Waas werd eerste eredame. De 23-jarige Mieke Vander Schueren uit Idegem, werkzaam in een gemengd landbouwbedrijf en actief met vakantiewoningen, landbouweducatie en -recreatie werd tweede eredame. Vander Schueren won ook de publieksprijs: van de 30.150 stemmers stonden er ruim 11.000 mensen achter haar. Om de titel te halen werden de kandidates sinds vrijdag aan een reeks praktische proeven onderworpen, waaronder een tractorrace in de ring van de landbouwbeurs. “De kandidates moesten met een tractor slalommen langs een parcours”, verduidelijkt Nele Carlier van organisator Field Communication. “Ook moesten ze met een kettingzaag om ter snelst hout zagen of mensen interviewen om hun présence te tonen.” Tijdens een show zaterdagavond werden onder meer kennisvragen voorgelegd en was er ook nog een dansact en slotdefilé. De verkiezing trok ongeveer 350 toeschouwers.

Aan de verkiezing namen acht kandidates deel: Nancy Smekens (39) uit Wetteren, Kimberly Vandaele (18) uit Staden, Stéphanie Willem (21) uit Bever, Elien Almey (24) uit Knesselare, Elke Huysman (34) uit Moerbeke-Waas, Marlee Trekels (23) uit Koningshooikt, Karen Verplancke (32) uit Beervelde en Mieke Vander Schueren (23) uit Idegem.

.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in