In Gent wensten achtduizend inwoners elkaar een goed 2015 tijdens de traditionele nieuwjaardrink, die voor het eerst onder de stadshal plaatsvond. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) liet de nieuwjaarsbrief van een tienjarig meisje aan zijn speech voorafgaan.

Net als Termont, die zijn toespraak afsloot met een fragment uit het lied ‘k zou zo gere willen leven’, van de onlangs overleden nieuwe Gentse Feestenstichter Walter De Buck, stond ook Zoë Dobbelaere stil bij het overlijden van een aantal bekende Gentenaars. ‘Samen namen we afscheid van enkele mensen en als het kon, zouden we ze terugwensen’, zei het tienjarige meisje, die verder onder meer nog aandacht voor veilige fietspaden vroeg.

De Gentse bestuursploeg, die van de Arteveldestad de meest kindvriendelijke stad van Vlaanderen wil maken, voorzag voor het eerst een ‘kinderzone’ met kinderbars, animatie en een hoekje om kinderen te verzorgen.

Het thema van de nieuwjaarsdrink was ‘Gent kleurt oranje’”, omdat 200 jaar geleden het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd gesticht. Tussen vierhonderd oranje bloemen, en voor een Nederlandse vlag, herinnerde Termont aan een aantal realisaties van Willem I, waaronder de oprichting van de Universiteit Gent en het kanaal Gent-Terneuzen. Termont had het in zijn toespraak ook nog over de opkomende deel- en ruileconomie. ‘Daar zit duurzaamheid en verbondenheid in’, klonk het.

Voor het eerst vertaalden Pierke en ‘t Spelleke van drei kluite hun liedjesteksten in het Algemeen Nederlands, voor Noorderburen en ‘westfluuten’. Een DJ-set, moppenbattle tussen Gentenaar en ‘Homo Turisticus’ Jan Matthys en de Nederlandse stand-upcomedian Lambert-Jan Koops maakten de nieuwjaarsdrink compleet.

Ondanks de gietende regen werd het voor veel Gentenaars opnieuw een gezellig samenzijn. De stad voorzag 32.000 drankjes, heel wat Gentenaars nuttigden eigen hapjes en drank.

Zondagnamiddag zullen nog 750 Gentenaars in de Bijloke genieten van een nieuwjaarsconcert door deFilharmonie, met onder meer de Britse toppianist Paul Lewis.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in