Pegida zegt manifestatie in Dresden af door terreurdreiging
Een mars van Pegida in Dresden op 5 januari Foto: REUTERS

De anti-islambeweging Pegida heeft de maandag geplande manifestatie in het Duitse Dresden afgezegd na terreurdreiging van islamistische extremisten. Er zijn aanwijzingen van de staatsveiligheid dat op een lid van de organisatie een aanslag zou worden gepleegd tijdens de manifestatie, zo verklaarden de organisatoren zondag.

Volgens informatie van het Duitse persagentschap DPA zijn de dreigingen gericht tegen Pegida-organisator Lutz Bachmann. Vrijdag gaven buitenlandse geheime diensten daarvoor aanwijzingen aan de Duitse autoriteiten. Ook het magazine Der Spiegel had bericht dat communicatie van bekende jihadisten opgevangen was, over mogelijke aanslagen op Pegida-manifestaties.

De organisatoren verklaarden dat op korte termijn geen bevredigend veiligheidsconcept uitgewerkt kon worden. ‘Daarom vinden we het onverantwoord, onze sympathisanten en onze stad bloot te stellen aan onberekenbare risico’s.’

Pegida (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) is in oktober in het Duitse Dresden ontstaan. De islamofobe groep eist een strenge asielwetgeving. Vorige maandag kwamen volgens de politie ongeveer 25.000 mensen naar Dresden voor een manifestatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in