Ook tweede aanvaller Charlie Hebdo anoniem begraven
Chérif Kouachi Foto: AP

De tweede dader van de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, Chérif Kouachi, is zaterdag voor middernacht anoniem begraven. Dat zei het bestuur van Gennevilliers, in de omgeving van Parijs, waar de jihadist woonde.

Zoals bij zijn oudere broer Saïd het geval was, ligt Chérif in een anonieme tombe, op vraag van het lokale bestuur om te vermijden dat de begraafplaats een pelgrimsoord wordt. ‘De begrafenis vond plaats om 23.45 uur’, luidde het. ‘Zijn vrouw wou niet aanwezig zijn. Er was niemand’, verduidelijkte het gemeentebestuur van Gennevilliers.

De burgemeester, Patrice Leclerc, legde uit dat hij volgens de wet geen andere keuze had dan de begrafenis van Chérif Kouachi te laten plaatsvinden, maar eiste dat het graf anoniem zou zijn. Hij weigerde wel dat Saïd in zijn gemeente zou begraven worden. Die laatste werd vrijdag in Reims, waar hij woonde, ter aarde besteld, eveneens in een anonieme tombe en op een geheim gehouden begraafplaats.

Volgens de wet moeten de nabestaanden de toelating voor een begrafenis vragen aan de burgemeester van de gemeente waar de gekozen begraafplaats zich bevindt. In theorie kan dat niet geweigerd worden in de woonplaats, of waar een familiegraf ligt.

Er is nog geen beslissing genomen wat betreft Amédy Coulibaly, de derde jihadist die verantwoordelijk is voor de dood van een agente en een gijzelneming in een joodse supermarkt waarbij vier doden vielen. Dat zei een deel van zijn familie.