Bisschop Bonny wint prijs van holebikoepel Çavaria
Bisschop Bonny Foto: BELGA

Met zijn openlijk statement dat de Kerk homoseksualiteit moet aanvaarden, wint de Antwerpse bisschop Johan Bonny de ‘Çavaria Campaign Award’. Ook Will Ferdy en Klasse.be werden gelauwerd door de holebi- en transgenderkoepel tijdens ‘Sparkle’, een benefietevenement ten voordele van de Holebifoon. In een eerste reactie laat bisschop Bonny weten dat hij geen prijs hoeft voor wat ‘tot zijn zending en verantwoordelijkheid als bisschop behoort’.

Bisschop Bonny schreef begin september een open brief naar zijn collega-bisschoppen naar aanleiding van de bisschoppensynode in Rome. In ‘de pastorale uitdagingen voor het gezin in de context van evangelisatie’ pleit hij voor de aanvaarding van homoseksualiteit. ‘Het belang van zijn pleidooi kan niet onderschat worden gezien de morele invloed die de Kerk heeft in grote delen van de wereld’, zegt woordvoerder Jeroen Borghs (Çavaria). ‘Het is ook een hart onder de riem voor de gelovige holebi’s, hun ouders en familieleden.’

De ‘Çavaria Media Award’, uitgereikt aan media die het afgelopen jaar het holebi- en transgenderthema op een positieve manier onder de aandacht brachten, ging naar Klasse.be. “Eind 2014 bracht Klasse een eerstelijnsdossier uit over het holebi- en transgenderthema’, aldus Borghs. ‘Via de Klasse magazines en TV.Klasse werden filmpjes, getuigenissen, duidingsartikels, good practices en dos en don’ts verspreid.’

Zanger Will Ferdy, die als eerste BV openlijk sprak over zijn seksuele geaardheid en daarmee taboes op radio en televisie doorbrak, kreeg een ‘Çavaria Lifetime Achievement Award’.

De uitreiking ging door tijdens ‘Sparkle’, een benefietevenement ten voordele van de Holebifoon. Die hulplijn viel overigens ook in de prijzen van het ‘Fonds GaVoorGeluk’, ondergebracht bij de Koning Boudewijnstichting. Voor de campagne ‘Ben je wel je Selfie’, die jonge lesbische meisjes uit hun sociaal isolement wil halen, kreeg de Holebifoon 10.000 euro. Het Fonds was van oordeel dat de campagne, die aansluit bij het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie, duidelijk gericht is op het verhogen van de emotionele expressievaardigheden bij de doelgroep en op het doorbreken van stigma’s.

Bonny: ‘onafhankelijkheid bewaren’

In een reactie laat bisschop Johan Bonny weten dat hij zijn onafhankelijkheid wil bewaren tegenover alle groepen of verenigingen die in een bijzonder werkveld betrokken zijn.

Bonny zegt als bisschop een herder te willen zijn voor alle gelovigen van het bisdom Antwerpen en een bruggenbouwer tussen al wie aan zijn pastorale zorg zijn toevertrouwd. ‘In overeenstemming met zijn zending en verantwoordelijkheid wil hij luisteren naar de vreugden en zorgen van alle christengelovigen, en samen met hen zoeken naar passende antwoorden op de vragen van deze tijd (...)’, gaat het verder.

Toen hij het nieuws over zijn nominatie ontving, heeft de bisschop naar eigen zeggen echter zowel mondeling als schriftelijk gevraagd om zijn naam van de lijst te schrappen, ‘omdat hij geen prijs behoeft voor wat tot zijn zending en verantwoordelijkheid als bisschop behoort’. Nu de prijs toch aan hem is toegekend, onderstreept hij zijn onafhankelijkheid te willen bewaren. ‘Het is en blijft zijn bedoeling om te verbinden en te verzoenen, zoals paus Franciscus daarin voorgaat’, luidt het tot slot.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in